Kovács Erzsébet a legügyesebb juhász Hozzáadás a gyűjtőhöz
Gasztronómiai fesztivál és birkatömegbecslés Vásárhelyen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-02 | Korom András

Hagyományos viseletet, birkatömegbecslést és juhnyírást is láthatott a vasárnapi vásárhelyi juhászverseny közönsége. A győztes a szentesi Kovács Erzsébet lett. Szombaton ugyanitt gasztronómiai fesztivált rendeztek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fordítva ülte meg a birkát. Kovács Erzsébet nyerte az idei juhászversenyt. Fotó: Tésik Attila
Az idén is élvezetes látványt nyújtottak a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara által rendezett Szent György-napi juhászverseny résztvevői. A hagyományos viseletben pompázó juhászok a laikus érdeklődőknek is bemutatták, mit tudtak a kihalófélben lévő mesterség művelői.

– Nekem ez már csak emlék, igaz, nagyon szép, hiszen fiatal koromban együtt hajtottuk a nyájat az édesapámmal a sóshalmi határban – mondta a birkanyíró versenyt nagy figyelemmel kísérő Nagy-Szabó Ferenc. A Dombóváron élő férfi elsőnek látogatta meg a juhászversenyt, mint mondta, eredetileg az állattenyésztési napok miatt jött egy nyugdíjascsoporttal Vásárhelyre, s csak itt tudta meg, hogy a juhászok számára külön programot is szerveztek. Ráadásul szombaton nagy örömére gasztronómiai fesztivált is rendezett a főiskola, ahol tényleg minden étel után megnyalhatta a tíz ujját minden látogató. A juhászversenyt a szentesi Kovács Erzsébet nyerte.

A kisebbek és a nagyobbak leginkább arra voltak kíváncsiak, hogyan fordítják ki bundájukból a juhokat a pásztorok, ám a színes vasárnapi kavalkád is sokakat vonzott.