Kétarasznyival csökkent a Tisza vízszintje Hozzáadás a gyűjtőhöz
Keddtől megszűnik az ingyenes tömegközlekedés Szegeden

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-29 | Szabó C. Szilárd

Valamelyest fokozódott az apadás üteme a Tisza alsó szakaszán. Szegednél a tetőzés óta – hat nap alatt – 26 centiméterrel csökkent a vízszint. Május 2-ától már nem lehet ingyen utazni a buszokon és villamosokon, a 9-es trolipótló továbbra is kerülő úton közlekedik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Karnok Csaba
A Tisza alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön – ahol igen lassú az apadás – még mindig a rendkívüli fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. Tegnap a Tiszazugban, a Hármas-Körös mentén heves esőzések nehezítették a védekezést. Péntek reggel a Tisza Lakitelek és Tiszakécske közötti szakaszán, Tiszauggal szemben harminc méteren megcsúszott a töltésrézsű. A területet bevédték, négy katonai helikopter szállította a gáthoz a konténerzsákokat.

Zárva marad a Felső Tisza-part

Május 2-án 0 órától már nem lehet ingyen utazni Szegeden a buszokon és villamosokon. Botka László polgármester, a helyi védelmi vezető két hete azzal a céllal tette ingyenessé a tömegközlekedést, hogy kevesebb autó akadályozza az árvízi védekezést. A 9-es trolipótló továbbra is kerülő úton közlekedik, mert a Felső Tisza-partot zárva tartják a forgalom elől.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környzetvédelmi és Vízügyi igazgatósághoz tartozó védelmi vonalakon tegnap nem történt rendkívüli esemény. Dobi László központi védelemvezető tájékoztatása szerint a legnagyobb gondot a töltések egyre erősödő átázása, átnedvesedése okozza. A védelmi biztonságot több helyen a töltésrézsű bordás megtámasztásával és az átszivárgó víz elvezetésével tartják fenn. Tegnap összesen hét kilométeren végeztek ilyen beavatkozást.

Szegednél 983 centimétert mutatott a vízmérce tegnap, lapzártánkkor. A tetőzés óta – hat nap alatt – 26 centimétert csökkent a Tisza vízszintje.

A meteorológiai előrejelzés szerint az elkövetkező napokban csak kisebb mennyiségű (5–17 milliméter) csapadék hullik a Tisza vízgyűjtő területein és a Körösök vidékén, ami számottevően nem befolyásolja az ár levonulását.


Továbbá:
Megkezdődhetett Roland kezelése
Akik Csongrád megyét képviselik a parlamentben
Névtelenül támadják Nógrádi Zoltánt