Lassú apadás mellett erősödő árvízi jelenségek Hozzáadás a gyűjtőhöz
A folyók vízgyűjtő területein megint jön a csapadék

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-27 | Farkas Csaba

Folytatódik folyóinkon a lassú apadás. A következő napokban a vízgyűjtő területeken csapadék várható, ez újabb árhullámokat okozhat. Az árvízi jelenségek erősödnek, az Atikövizig területén továbbra is a rendkívüli készültségi fokozat érvényes.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Schmidt Andrea
Lassan bár, de csökkennek a vízszintek – tájékoztatta lapunkat Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője. Szegeden 997 centis volt tegnap a Tisza – három centit csökkent a vízszint az előző napihoz képest –, Csongrádon 1016 centit mértek, itt ötcentis volt az apadás, Mindszentnél 1049 centi volt az elmúlt napon a vízállás, a korábbihoz képest négy centit süllyedt a vízszint. A Hármas-Körös Szarvasnál tegnapra nyolc centit apadt, s így 941 centis volt, Kunszentmártonnál 1019 centit mértek, az itteni vízmércén 7 centis csökkenést lehetett megfigyelni az egy nappal korábbi állapothoz viszonyítva.

A Maros Makónál 496 centi volt tegnap, öt centit süllyedt a vízállás. A Dunán, a Tisza-torkolat környékén napi 7 centit csökken a magasság.
Mindez kedvező, de később csökkenhet az apadás, sőt meg is fordulhat a tendencia: a tegnapi csapadék-előrejelzés szerint a következő napokban az Alpok térségében 60-100, a Tisza vízgyűjtőjében pedig 5-15 milliméter csapadék hullhat, és ez újabb árhullámok kialakulásához vezethet. Hó egyébként már alig van a hegyekben, így ebből kevés vízutánpótlás érkezhet.

Nem csökken a munka. Fotó: Schmidt Andrea
Az árvízi jelenségek tovább erősödnek, így a védekezésben létszámnövelésre volt szükség: a minapihoz képest ismét többen, 4360-an dolgoztak a gátakon az igazgatóság területén tegnap. Katonák és önkéntesek továbbra is nagy számban vesznek részt a munkákban.

Legfontosabb az erősen átnedvesedett töltésszakaszok megerősítése, bordás megtámasztása. Ezeken a szakaszokon úgynevezett vízlevezető vápákkal, kis barázdákkal is igyekeznek csökkenteni a mentett oldali töltésrézsű túlnedvesedését a védekezők. A homokzsákok töltése is folytatódik. A töltéseken kialakult repedéseket fokozottan figyelik, ezek egyelőre nem igényeltek beavatkozást az Atikövizig területén. A belvízvédekezés változatlan tempóban folytatódik.


Járműoszlopot előzni tilos

Az árvíz ellen védekező katonák a megye egész területén oszlopba rendeződő teherkocsikkal, megkülönböztető jelzést használó felvezetőautóval járnak. A járműoszlop előzése, illetve az ezekbe való besorolás a KRESZ szerint tilos! A lassú haladás okozta kellemetlenségekért a honvédség valamennyi közlekedőtől elnézést kér.  



Továbbá:
Halpusztulás a Búvár-tavon
Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje
Minden idők legnagyobb árhulláma a Tiszán
Ha visszafelé folyik a Tisza
Megyénk veszélyes terület