Már ''csak'' tízméteres a Tisza Szegednél Hozzáadás a gyűjtőhöz
Továbbra is lassú az apadás

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-26 | Farkas Csaba

Még mindig csak nagyon lassan apadnak folyóink. Az árvízi jelenségek egyre szaporodnak a hosszú ideje tartó, nagyon magas vízállás miatt, így a védekezés mértéke sem csökkenhet. Jelenleg mintegy 3650-en dolgoznak a gátakon. Változatlanul nagy erőkkel tart a belvíz elleni védekezés is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az árhullám tetőzése óta Csongrádnál 12 centit, Mindszentnél és Szegednél pedig mindössze 9 centit csökkent a Tisza vízszintje. Még mindig harminc–ötven centivel magasabb a valaha is mért legnagyobb vízállásokhoz képest – tájékoztatta lapunkat Dobi László központi védelemvezető. Tegnap Csongrádnál 1021, Mindszentnél 1053, Szegednél 1000 centi magas volt a Tisza. A Hármas-Körösön tegnap Kunszentmártonnál 1026 centit mértek – a víz lassan apad. A Maros Makónál 501 centi volt – ez ugyan nem számít szélsőségesen magas vízállásnak, ugyanakkor itt is lassú az apadás.

Mindezek oka részint az, hogy a vízhozam továbbra sem csökken számottevően, részint pedig a Duna még mindig nagyon visszaduzzasztja a Tiszát. Új, jelentős árhullámokra azonban egyelőre nem kell számítani a Tisza vízgyűjtő területén, így a folyók továbbra is apadnak – csupán napi három-négy centit. A rendkívüli árvízvédelmi fokozat továbbra is érvényes az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.

Belvíz

Változatlanul nagy erőkkel tart a belvíz elleni védekezés is. Az Atikövizig naponta csaknem 3 millió köbméter vizet emel át a folyókba. Az elöntött összes terület nagysága csökken, de még mindig 27 ezer 700 hektár az igazgatóság összterületén.

Jelenleg mintegy 3650-en dolgoznak a gátakon, a katonaság és az önkéntesek nagy létszámban vesznek részt a munkákban. Az árvízi jelenségek – csorgások a töltés mentett oldalán, a gátak átnedvesedése, fölpuhulása – tovább erősödnek, és így a védekezés is változatlan erővel folytatódik.

Mik a legnagyobb munkák? A töltések erősen átnedvesedett, mentett oldali szakaszain a bordás megtámasztások erősítése, illetve újak létesítése. Utóbbiakra például a szegedi medencés kikötő mellett, illetve a Tisza mindszent–szentesi, és a Hármas-Körös szentes–öcsödi szakaszán került sor. A legerősebben átázott töltések víz felőli oldalain búvárok segítségével újabb szakaszokat borítottak be fóliával. A korábban épített nyúlgátakat és egyéb védműveket megerősítették. A töltéseken egyre több helyen jönnek létre hosszanti repedések, ellenőrzésük folyamatos.


Továbbá:
Politizál, tanít a képviselő
Katasztrófaturisták és aggódó ''bennszülöttek''
Titkos tervek kimenekítésre
Mentik a fotókat és textileket
Negyven professzor támogatja Baloghot