Harc az elemekkel Hozzáadás a gyűjtőhöz
Farkas Csaba jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-26 | Farkas Csaba

"Pedig inkább a Marostól tartottunk az árvíz kezdeti szakaszában. Ez meg ez lesz – mondták az árvízi előrejelzők –, kivéve, ha a Maros vízgyűjtőjén a következő napokban nem esik le ennyi meg ennyi csapadék. Aztán mégis a Körös szabadult el, s máig nem látni a végét, hogyan-miként csillapodik majd le, visszahúzódva emberbarát formák és keretek közé."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mire ezek a sorok megjelennek, vagy idejétmúltak lesznek, vagy nem. Mivel tegnap íródtak, ma pedig ma van, a vagylagosság jelzi: kiszámíthatatlanok az események a Hármas-Körös vidékén. Tegnap mindenesetre úgy volt, mégsem vágják át a gátat, és mégsem eresztik ki a vizet a Tiszazugban, ezzel csökkentve a vízszintet, mert már túl sok pénzt emésztett föl a töltések folytonos támasztása-erősítése. Az pedig – bármennyire is van pénz az árvízi védekezésre – mégsem érné meg, hogy először folyamatosan erősítjük a töltést, aztán pedig robbantunk.

Inkább erősítjük tovább, mondják hát a szakemberek, és folyik a – szó szoros értelmében vett – heroikus küzdelem az elemekkel. A töltés csak csúszik és csúszik, és hiába raknak elé bordás megtámasztást, onnantól fogva megtámasztással együtt csúszik tovább. Iszonyú a töltéseket szétfeszítő, szűnni nem akaró erő.

Pedig inkább a Marostól tartottunk az árvíz kezdeti szakaszában. Ez meg ez lesz – mondták az árvízi előrejelzők –, kivéve, ha a Maros vízgyűjtőjén a következő napokban nem esik le ennyi meg ennyi csapadék. Aztán mégis a Körös szabadult el, s máig nem látni a végét, hogyan-miként csillapodik majd le, visszahúzódva emberbarát formák és keretek közé.

Persze mindennek fő oka a Duna. Elképesztő ártömegének egyik vége már elérte a Fekete-tengert, másik vége még mindig a Tisza-torkolatnál lelhető, lefelé haladása legenyhébben szólva is vontatottnak minősíthető, és akadályozza a Tisza lefolyását. A Tisza pedig a Körösét akadályozza.

Így aztán, miközben fölülről még mindig bőven jön az olvadásból és az égi áldásból a víz – alul megtorpan, visszaduzzasztódik. Se le, se föl – ezért feszül neki a gátaknak, ezért csúsznak a töltések szét, ezért feszülnek az emberpróbáló munkának egyenruhások és civilek. De még áll a gát. Reméljük, ma is, holnap is.


Továbbá:
Számlahajsza
Pofonparádé
Egyedül nem megy
Folytatás
Fölfedezve, kipusztítva