Megállították az újabb repedéseket Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ismét munkát adott tegnap a Körös gátja a katonáknak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-25 | Bíró Dániel

A rémhírekkel ellentétben ismét megálljt tudtak parancsolni a katonák a Körös nyomásának a csongrádi Nagyrétben. A két helyen megsérült, hétfőre pedig keresztben is megrepedt gátszakasz egyelőre képes féken tartani a hat méter magas vízoszlopot.
Rendkívül lassú az apadás a folyókon

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A rémhírekkel ellentétben ismét megálljt tudtak parancsolni a katonák a Körös nyomásának a csongrádi Nagyrétben. A két helyen megsérült, hétfőre pedig keresztben is megrepedt gátszakasz egyelőre képes féken tartani a hat méter magas vízoszlopot. A védekezés irányítói nyugodtak, szerintük van ok az optimizmusra. A helyszínen 12 órás váltásokban dolgozó 600 fős egységnek most a tűző napsütés az egyetlen rosszakarója.

Tegnap délelőtt újabb töltéssérülésekről számoltak be a híradások, egyesek „foghatatlan repedésnek" nevezték a csongrádi Nagyrétben hétfőn virradóra keletkezett keresztirányú hasadást. A veszélyeztetett terület településein viszont semmi sem utal pánikhangulatra. A pénteki felforduláshoz képest – mikor a kitelepítést elrendelték Szelevényen, Tiszasason, Csépán meg a Nagyrétben, és több száz katonai, rendőri, polgár- és árvízvédelmi jármű szállta meg a vidéket – hétfőn nyugalom volt a környéken. Csépán az el nem költözött emberek szomszédolnak, két idős asszony még a főutcára néző padra is kiül, hogy megtárgyalja az aktuális helyzetet.

A katonáknak az áprilisi tűző napsütéssel is meg kellett küzdeniük. Fotó: Tésik Attila
A Nagyrétbe már csak rendőri ellenőrzés után engednek be bennünket. A csongrádi révhez vezető út egyik kanyarulatában több száz keresztbe fektetett drótkötél, rajtuk tonnás homokzsák várja a Szelevényre ingázó helikoptereket, ugyanis ott van szükség légi besegítésre. A kiürített libatelepen kialakított logisztikai bázison pakolják meg sóderes zsákokkal és vizes tartályokkal a kétéltű járműveket, amelyekből 18 dagasztja a sarat a szántáson. A révnél is folyamatos a munka: összesen kilenc komp szállítja a védekezéshez szükséges anyagot. Az úszó fémmonstrumokkal óvatosan manővereznek a katonák az ártéri növényzet és a töltéskorona közötti vízi folyosón. Nekünk bő félórás sétával sikerül eljutni a helyszínre, ahol ijesztő látvány fogad: az egyik oldalon az ártér csurig vízzel, százméteres szakaszon pedig hiányzik a gátrézsű fele. Az egykori fűcsomók helyén homokzsákok tízezrei sorakoznak. Kicsit fentebb még egy hatalmas seb tátong a gáton, ott vasárnap csúszott meg a töltés oldala.

Öregszőlők: Két ház megúszta

Csongrádon az Öregszőlőkben a veszélyeztetett lakóházak közül csupán kettő úszta meg eddig a rekordot döntő tiszai árhullámot. A művésztelepnél, ahol 20 ezer homokzsákot építettek be védművekbe, csak a műterem ázott el végül, az épületekben keletkezett károk feltárására még várni kell. A Tisza-gát felgyői szakaszán a veszélyes felpuhulásokkal futottak versenyt tegnap a vízügyi szakemberek, a megcsúszott töltésrésznél stabilizálták a helyzetet.

A rémisztő kép ellenére a katonák – akik éppen nem a csatárláncban adogatják a zsákokat – viccelődve és kissé tikkadtan szemlélődnek, falatoznak a napsütötte töltéskoronán, ahol két mobilvécé is útba esik, ha a szükség úgy hozná. Némelyikük gatyára vetkőzve ebédel, hátha úgy könnyebb elviselni az áprilisi nyarat. – Egyre nehezebben bírjuk, a meleg többet kivesz az emberből – fakad ki egy szakaszvezető, akit Tatáról vezényeltek a Tiszazugba. – Négy napja vagyunk itt, ha jól tudom, bár az sem tiszta igazán, hogy milyen nap van ma – bizonytalanodik el egy pillanatra. A nevét nem, de annyit elárul, hogy 12 órás váltásban dolgoznak, Szolnokon töltik az éjszakát, és onnan hozzák őket a Körös-gátra nap mint nap.

– Hatszáz katona és több tucat vízügyi szakember működik itt együtt, egyelőre nagyon jól – mondja a védekezés irányítója, Kovács István dandártábornok. A szentesi műszaki alakulat parancsnoka maga sem érti, miért kongatják a vészharangot, hiszen – mutat a gátra – már nyoma sincs a legutóbbi hasadásnak. – Amíg ennyire fent vannak a folyók, törvényszerűek az ilyen jelenségek. Laikus szemmel katasztrofálisnak tűnik az itteni helyzet, de valójában nincs gond – szögezi le a tábornok, miközben arrébb egy baka tarkóját tapogatva kiáltozik, hogy leégett a bőre.

 
A biztosító is segít

A Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyei kitelepítések az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. 250 ügyfelét érintették. A cég szakemberei szombaton tízmillió forint költségtérítési gyorssegély szétosztását kezdték meg. A költségtérítés nem a víz okozta károk rendbehozatalát, hanem a kitelepítéssel járó kiadások kiegyenlítését szolgálja. Mivel eddig a gyorssegélyre jogosultak csupán mintegy 15-20 százaléka élt a felkínált anyagi segítséggel, az AEGON Magyarország kéri kitelepített ügyfeleit, hogy a kunszentmártoni vagy a csongrádi polgármesteri hivatalban jelentkezzenek, hogy átvehessék a nekik járó összeget. 



Továbbá:
Kisteleken dőlhet el minden