Rendkívül lassú az apadás a folyókon Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bordás megtámasztások védik a medencés kikötőt Szegeden

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-25 | Farkas Csaba

Továbbra is rendkívül lassan apadnak a folyók – ez a Tiszára, Hármas-Körösre és a Marosra egyaránt elmondható. A szegedi medencés kikötő töltését bordás megtámasztásokkal védik az elcsúszástól, felpuhulástól. A Tiszazugból eddig csaknem kétezer embert kellett kitelepíteni, s további százak biztonságba helyezése várat magára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Tisza tegnap 1002 centi volt Szegednél, és ez nagyon kismértékű apadást jelent a hétvégi 1009 centis tetőzéshez képest. Csongrádon is hasonló nagyságrendű az apadás – itt 1026 centit mértek – és Mindszenten is. A délutáni órákban szinte alig változott a vízszint – tudtuk meg az Atikövizig műszaki ügyeletétől. A Hármas-Körös tegnap
Szarvasnál 954 centi volt, itt sem nagymértékű a tetőzés óta az apadás, a Maros Makónál 502 centi – szinte ugyanazon a magasságon állt a víz. Az apadás rendkívüli lassúsága – túl azon, hogy a mellékfolyókról továbbra is jelentős vízutánpótlás érkezik – a Duna visszaduzzasztó hatásával áll összefüggésben. Utóbbit a folyóba Belgrádnál beömlő Száva áradása is fokozza, visszafogva a dunai ár levonulását.

Árvízi vádaskodók

Nemcsak árvízi védekezők vannak – hanem a jelek szerint árvízi vádaskodók is. – Híresztelik egyesek: tíz-tizenegy éves gyermekeket dolgoztatunk éjszakánként, homokzsáktöltési munkákon – ismertette lapunkkal Kozák Péter szegedi védelemvezető az elképesztő vádakat, melyekkel ismeretlenek keresték meg őt. Hozzáfűzte: ha gyermekeket láttak a munkákon, arra gondoltak, hogy szülővel érkeztek. Egyébként pedig az árvízvédelmi tevékenység súlypontja a várostól mind távolabbra kerül, így önkéntesek homokzsáktöltési munkáira már nincs szükség.

Szegeden mára befejeződik a medencés kikötő töltésrézsűjének a bordás megtámasztása – tudtuk meg Kozák Péter védelemvezetőtől. – Azért van rá szükség, hogy megakadályozzák a töltés elcsúszását és fokozzák szilárdságát – mondta a szakember. A munkákat félszáz civil és húsz, Hódmezővásárhelyről érkezett katona végzi. A kikötő közelében lévő szennyvízcsatorna állapotát folyamatosan ellenőrzik; az épülő szennyvíztisztító közelében a munkagödröket szakszerűen, a talaj tömörségére fokozottan figyelve visszatöltötték.

Hány embert kellett eddig kitelepíteni otthonából a megyében? Makóról három embert kellett kiköltöztetni, mert házuk közvetlenül a gát mellett helyezkedik el. A csongrád–nagyréti tanyás területről 43 embert költöztettek ki időlegesen, megelőző intézkedésként. Száztíz sertést, száz juhot, lovakat, szamarakat, kecskéket, és több, mint tízezer baromfit szállítottak el a veszélyeztetett területről – tudtuk meg Kató Sándor polgárvédelmi ezredestől, az operatív törzs vezetőjétől.


Továbbá:
Ingyen sem kell a villamos Szegeden
Akik Csongrád megyét képviselik a parlamentben
Greenpeace kontra Paprika
Pálinkó Lujza sztárokat zsűriz
Politizál, tanít a képviselő