Egyszerre tetőzik a Tisza, a Maros és a Hármas-Körös Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szegednél csütörtök késő este óta 1.009 centimétert mértek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-22 |

A Tisza vízszintje Szegednél csütörtök késő este óta 1.009 centiméter, a többi szakaszon is csak egy-két centimétert változott. A legintenzívebb munka a Hármas-Körös bal partján folyik, itt a megépült nyúlgát magassága immár megfelelő, jelenleg ennek stabilizálása folyik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szolnok alatt egyszerre tetőzik a Tisza és két mellékfolyója, a Hármas-Körös és a Maros. A folyók vízszintje lényegében nem változott az elmúlt 24 órában.

A Tisza vízszintje Szegednél csütörtök késő este óta 1.009 centiméter, a többi szakaszon is csak egy-két centimétert változott. A hosszantartó magas vízállás miatt egyre intenzívebb a szivárgás, ezt csökkentendő épülnek az ellennyomó medencék. Ezekben a folyó tetőzésével párhuzamosan megállt a vízszint emelkedése - közölte az ATIKÖVIZIG szakembere. Az átázó védműveket a rézsűk és a töltéslábak bordás megtámasztásával erősítik - tette hozzá.

A legintenzívebb munka a Hármas-Körös bal partján folyik, itt a megépült nyúlgát magassága immár megfelelő, jelenleg ennek stabilizálása folyik. Az igazgatóság teljes területén rendkívüli készültség van érvényben, folyamatos a figyelőszolgálat a gátakon, a védekezésben pénteken 3.250 fő vett részt .

A Duna vízállása a Tisza-torkolat környékén továbbra is rendkívül magas, a Tiszára gyakorolt visszaduzzasztó hatása még sokáig fennmarad, így elhúzódó tetőzésre kell felkészülni.

A Hármas-Körös torkolati szakaszán, ahol pénteken megcsúszott a gát, a védekezés eddig sikeres, de a kockázat változatlanul nagy. Tiszasast, Csépát, Szelevényt és a Nagyréti tanyavilágot veszélyezteti a víz. A Köröszugból reggelig 618 embert telepítettek ki, elsősorban időseket és betegeket. A lakosság nagy része azonban - a kockázatot vállalva - nem hagyta el otthonát.

A helybéliek a védelmi szakemberekkel együtt egész éjszaka erősítették a gátakat. 1.200 katona dolgozott váltásban a megcsúszott gátrézsű leterhelésén, munkájukat négy folyami komp és 12 lánctalpas úszó-szállító jármű segítette. A honvédség reggeltől ismét bevetette szállító helikoptereit, a kilenc gépmadár folyamatosan viszi a homokzsákokat a töltés megtámasztásához.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője, Reich Gyula elmondta: egyre nagyobb az esély, hogy sikerül megállítani a gát csúszását, de a helyzet még mindig kritikus.

A Köröszugban elrendelt kitelepítések miatt 1292-re nőtt azok száma országszerte, akik elhagyták otthonukat - közölte a Magyar Rádióval a Katasztrófavédelem szóvivője. Dobson Tibor továbbra is arra kéri az embereket, hogy együttműködésükkel segítsék a kitelepítést. Éjszaka Kunszentmártonba ezer tábori ágyat és takarót szállított a katasztrófavédelem, reggel pedig 7 pszichológus utazott a térségbe, hogy a kitelepítetteknek segítsen.

Újabb gátsuvadás történt a Körös-torkolatnál

A Körös-torkolatnál újabb gátsuvadás történt, azaz a töltés talpa megcsúszott. Az előállt veszélyhelyzetre tekintettel Szelevényben elrendelték a lakosság kimenekítését - jelentette be Tokár István, a Jász-Nagykun-Szlolnok Megyei Védelmi Bizottság elnöke a szombaton.

hirado.hu/MTI/Krónika Hírszolgálat


Továbbá:
Apadnak a Körösök a Békés megyei felső szakaszon
Szelevénynél sikerült megállítani a gátrepedést
Tíz méter felett a Körös is
Meghaladta a 10 métert a Tisza vízállása Szolnoknál
Szolnoknál 1000 centiméteres tetőzést várnak a Tiszán