Szelevénynél sikerült megállítani a gátrepedést Hozzáadás a gyűjtőhöz
A töltés alját tovább erősítik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-22 |

A Körös-zugban, Szelevénynél sikerült megállítani a gátrepedést, de a töltés megerősítésén most is dolgoznak a szakemberek. A kitelepítés lassan befejeződik. Szelevény, Tiszasas és Csépa összesen 4.500 lakójának kell kiköltöznie házából.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Délután még azoknak, mintegy ezer embernek maradnia kellett, akik folytatták a védekezést a gátakon. Melléjük vezényeltek még 3175 főt a polgárvédelem, a tűzoltóság, a rendőrség és a határőrség részéről. Az autóbuszok felsorakoztak a település főterén, de az emberek többsége saját gépkocsiba ült, és rokonoknál húzta meg magát.

21 mentőcsónak a vízi, egy helikopter pedig a légimentéshez áll rendelkezésre szükség esetén. Aki önszántából nem akart elmenni, azt a hatóságok emberei pszichológusokkal együtt szólították fel távozásra.

A vízügyi igazgatóság irányításával sikerült megállítani a szelevényi gát repedését, de a töltés alját és oldalát tovább erősítik konténerzsákokkal.

Éjszaka a helikoptereket katonák és honvédségi járművek váltják fel. A nagyréti súvadást pedig fémlemezek leverésével, a töltéskorona szélesítésével próbálják elhárítani.

A kivezényelt rendőrök és polgárőrök a hátrahagyott értékekre vigyáznak. A mostani rendkívüli készültség akár egyhétig is eltarthat, ám ez nem jelenti azt, hogy addig esetleg nem költözhetnek vissza otthonaikba a kitelepítettek.

(Krónika hírszolgálat)





Továbbá:
Apadnak a Körösök a Békés megyei felső szakaszon
Egyszerre tetőzik a Tisza, a Maros és a Hármas-Körös
Tíz méter felett a Körös is
Meghaladta a 10 métert a Tisza vízállása Szolnoknál
Szolnoknál 1000 centiméteres tetőzést várnak a Tiszán