Az ár elől menekültek a Tiszazugból Hozzáadás a gyűjtőhöz
Három falu lakosságát telepítik ki a

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-22 | Szabó C. Szilárd

Sírtak, akik mentek, sírtak, akik maradtak tegnap a Tiszazug három településén – Szelevényen, Csépán és Tiszasason –, ahonnan négyezer-ötszáz embert kellett kitelepíteni a Hármas-Körös mentén történt gátrepedés miatt. Egy sokat látott nyolcvanegy éves tiszasasi férfi azt mondta, ha péntek éjszaka nem tör be a víz, akkor megmenekültek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A Körös torkolatában megcsúszott, megrepedt gátrézsű miatt három falu kitelepítéséről döntött tegnap délután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság. A Csongrád megye határához közeli Szelevényről, Csépáról és Tiszasasról 4500 ember evakuálását kezdték meg.

Több százan a városközpontban

Fotó: Tésik Attila
„Megszakítjuk adásunkat, mert most kaptuk a hírt, hogy három faluból kell kitelepíteni az embereket Szolnok megyében" – közölte az egyik szegedi kereskedelmi rádió. Szelevény felé autózva mi is láttuk, nagy a baj, mert a Hódmezővásárhely és Kunszentmárton közötti úton lépten-nyomon olyan mikrobuszokat és terepjárókat előztünk meg, amelyekben vízügyesek ültek. A Tiszazug székhelyén, Kunszentmártonban óriási a forgalom, homokot és homokzsákokat szállító teherautók jönnek-mennek. A város központjában több százan – nők és férfiak, gyermekek és idősek – töltik a zsákokat. – Így megy ez már napok óta. Erősíteni kell a Körös-gátat, mert a víz minden eddigi rekordot megdöntött – mondja a helyi védelmi bizottság tagja. Dénes Zsolt elmeséli, hogy 2000-ben is kritikus volt a helyzet, amikor Tiszasason egy hatalmas, töltésszakadással fenyegető buzgárt fogtak meg. A védelmi műbe közel negyvenezer homokzsákot építettek be. Szerinte most nagyobb a baj, fél attól, hogy úszni fog a Tiszazug. Kunszentmártonban kétezer embernek biztosítottak szállást kollégiumokban, iskolákban és óvodákban.

Versenyt futnak a vízzel

A szelevényi bekötőúton egymást érik a járművek. Három-négy percenként feltűnik egy mentőautó vagy egy betegszállító kocsi. Később megtudjuk, hogy az időseket, a betegeket, a terhes anyákat szállítják biztonságosabb helyre. A kétezer lelket számláló faluból tömegével jönnek az emberek. Van, aki utánfutóval, más kisteherautóval vagy traktorral szállítja értékeit, bútorait, hűtő- és mosógépét, állatait. A buszokon főként gyermekek menekülnek. A falu határában bedugul a forgalom, mert két gigantikus katonai gépkocsi, amelyek kétéltű járműveket szállítanak, próbál megfordulni.

– Mi nem megyünk. Saját felelősségünkre itt maradunk. Aláírtuk a papírt – mondja kisírt szemmel Cseri Lászlóné, aki láthatóan nehezen tartja vissza könnyeit. A család házából a Körös-gátra látni, oda, ahonnan a veszély jöhet. Az asszony Kiskunhalasra küldte a rokonokhoz tízéves lányát, nagyobbik gyermeke, a 19 éves Nikoletta és férje azonban Szelevényen marad. „Eddig sem aludtunk túl sokat éjszaka, de most már nem is merünk. Őrt állunk, s ha jön a víz, menekülünk. Már összepakoltunk a kocsiba." Azt mondja, inkább versenyt fut a vízzel és az idővel, de nem hagyja itt a házát, mert fél, hogy kirabolják. „Miben bízzak? Pár napja a pallókat is ellopták a gátról!" – közli könnyeit törölgetve. Kolláth Tibor is marad. A férfi tudni véli, hogy Tiszasason és Kunszentmártonban már átszakadt a gát. „Ilyeneket hallottam – közli, amikor látja hitetlenkedő arcunkat –, ezt mondják, de ilyenkor már mindent beszélnek az emberek." Nyilas János idős rokonait viszi Cibakházára. Azt mondja, nem várja meg a katasztrófát. A hátsó ülésen összepréselődött három idős nő szólni sem tud a félelemtől. Csak a szemük beszél... Nyilas János pedig elfordul, elmorzsol egy könnycseppet, majd továbbhajt.

Csak az éjszakát éljük túl

A Körös másik oldalán

Dobi Lászó központi védelemvezető, az Atikövizig igazgatója elmondta, hogy a kiürített településeknél az árvízi védekezésről a Szolnok megyei szakemberek gondoskodnak. A Körös jobb oldali gátjának megcsúszása a bal parton lévő Csongrád megyei területre nem jelent újabb veszélyt, ebből nem adódnak pluszteendők az Atikövizig számára. Bíznak abban, hogy tiszazugi kollégáik biztonsággal megoldják a feladatot.  
– Csépán mindenki az utcán álldogál. Nincs pánikhangulat, de tapintható a feszültség. Bujdosó Gézáné háza előtt négyen beszélgetnek. Az idős nő már vörösre sírta a szemét. – Nem hagyom itt a házam, amelyben egy élet munkája van – mondja elcsukló hangon. Szomszédasszonya sem megy. Abban bíznak, hogy ha gátszakadás is történik a Körösön vagy a Tiszán, nem megy fel addig a víz, ahol ők laknak. Cseh László arról mesél, hogy amikor 1919-ben átszakadt a Tisza-gát, csak a mélyebb fekvésű alvéget mosta el a folyó. Az alvégen most romák laknak. Rostás Gusztávné nyolc gyermekével várja a buszindulást a focipálya mellett. „Egy kis tejet, teát és pelánkát kaptam össze, és már jöttünk is. Nem tudom, hová visznek bennünket, és meddig fog tartani ez az egész" – mondja kétségbeesett hangon a cigányasszony.

Tiszasas nyugodt. Túlságosan is nagy a csend a festői kisfaluban. A kocsmát fél hétkor bezárták, alig találunk embert az utcán. A polgármesteri hivatal előtt három busz áll. – A tanács kihirdette, hogy akkor indulnak a buszok, amikor harangoznak. De nem nagyon mennek az emberek, még egy busz sem indult el a faluból – mondja Németh József. A 81 éves férfiért a lánya jött el Kecskemétről. „Nem azért megyek el, mert félek, hanem mert a lányom azt mondta, hogy mennem kell, és kész." Az idős férfi szerint ha péntek éjszaka nem tör be a víz, akkor megmenekül a falu és az egész Tiszazug.




Továbbá:
Mától kezdődik a hosszú tetőzés, 1015 centivel
Holnapra várható a tetőzés Szegednél
A tíz métert is meghaladhatja a vízszint
Rendkívüli helyzet, rendkívüli tetőzés
Rekordot döntött a Tisza vízszintje Szegednél