Mától kezdődik a hosszú tetőzés, 1015 centivel Hozzáadás a gyűjtőhöz
Négy-öt napig is maradhat csúcsmagasságon a víz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-21 | Farkas Csaba

Ma hajnalra várják a Tisza tetőzését Szegednél, 1015 centivel. A tetőzés több napig is eltarthat. Az előrejelzést továbbra is nehezíti, hogy ilyen magas árvíz még nem volt, nincs minek alapján tapasztalatokat leszűrni. A tetőzés négy-öt napig is elhúzódhat , mert a Duna visszaduzzasztja az áradást.
Felülről rémítőbb, mégis méltóságteljesebb a Tisza
Fotóriport

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A katonák tegnap újabb gátakat raktak homokzsákokból a Stefánián Fotó: Schmidt Andrea
– Ahányszor újrafuttatják az árhullámmodellt a hidrológusok, annyiszor kapnak más eredményt. Két modellfuttató nem ad azonos eredményt. Minden kalibráláson túlment a folyó: ilyen még nem volt, nincs konkrét, megtörtént eset, amit az előrejelzés alapjául lehetne venni – mondta tegnap Dobi László központi védelemvezető, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója. Szinte nincs „tetőzése" az árnak, határozott legalábbis nincsen, mint amilyen tipikus árvízesetekben lenni szokott.

Mától kezdve mindazonáltal tetőzőnek lehet tekinteni vízállást, és magassága várhatóan az 1015 centit nem haladja meg. Ez ötvenöt centivel több, mint az 1970-es vízállás. Négy-öt napig is elhúzódhat a tetőzés, mert a Duna visszaduzzasztása miatt nagyon nehezen halad le az áradat.

A Hármas-Körös tegnap Szarvasnál 985 centi volt, itt 995 centinél következhet be a tetőzés. Továbbra is itt a legkritikusabb a helyzet, tovább folyik a gátmagasítás, nyúlgátakkal. A Maros már tetőzött, tegnap délután 523 centi volt, apadó.

Többlépcsős, többszintű védelmi rendszer fogadja az árvizet – ismertette Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára az árvízvédelem fölépítését. A frontvonalon a vízügyesek tevékenykednek és a honvédség egy része.

Tartalékban is vannak honvédségi erők, hogy rögtön indulhassanak, ha azonnali beavatkozásra van szükség. A polgári védelmisek, az önkéntesek tovább fokozzák a védelem hatékonyságát. Összesen 3500-an védekeznek az árvíz ellen a megyében egyszerre, ezen belül mintegy 1200-an Szegeden. Négy helikopter is segíti a munkákat a tegnapi eső miatt fölázott talajú területeken, és 12 komp. Utóbbiakra főleg Szentes térségében van szükség.

Vízügyesek dicsérete

– Van-e pénzben, emberben, technikában hiány, miben tudok segíteni Szegednek? – kérdezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap Botka Lászlótól, Szeged polgármesterétől, a helyi védelmi bizottság elnökétől az árvízi emlékműnél. – Semmiből nincs hiány, a lakosság együttműködő és segítő – válaszolta a polgármester. – A városban nyugalom van, Szeged működik, csak a legszükségesebb korlátozó intézkedéseket kellett elrendelni. „Miközben más országokban egymás után kerülnek víz alá a területek, mi Magyarországon gátak között tartjuk az árvizet és ez a magyar vízügyes szakemberek remek munkáját dicséri" – mondta a miniszterelnök.  



Továbbá:
Az ár elől menekültek a Tiszazugból
Holnapra várható a tetőzés Szegednél
A tíz métert is meghaladhatja a vízszint
Rendkívüli helyzet, rendkívüli tetőzés
Rekordot döntött a Tisza vízszintje Szegednél