A nagyrétieknek menniük kellett Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megrepedt a Körös-gát Csongrád közelében

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-22 | Bíró Dániel

Közel félszáz embernek kellett elhagynia otthonát tegnap a csongrádi Nagyrétben. A helyi védelmi bizottság azért rendelte el az azonnali kitelepítést, mert a Körös torkolatától ötszáz méterre megrepedt a gát, és félő, hogy a meggyengült védvonal huzamosabb ideig képtelen tartani a hat méter magas vízoszlopot. A szakemberek szerint a gát városi szakasza egyelőre jól bírja a Tisza nyomását.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Alig volt idejük felocsúdni a csongrádiaknak a csütörtöki Zsilip utcai vízbetörés után, tegnap délelőtt bekövetkezett az, amire sok helybeli már régóta számított: a döntéshozók elrendelték a túlparti Nagyrét kitelepítését. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a folyó torkolatától ötszáz méterre, a csépai oldalon megrepedt a Körös-gát. Dobi László, az Atikövizig igazgatója Szegeden, a védelmi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, a felázott, kocsonyás anyagú töltés nyilván nehezen bírja a hat méter magas vízoszlop nyomását. Hozzátette, a repedésnél dolgozó kollégái megpróbálják megterhelni a gátat, ehhez Szentesről átirányítottak egy helikoptert.

A csongrádi Nagyrétben az egyedül élő Erzsike néni úgy döntött, nem hagyja el otthonát Fotó: Tésik Attila

Ugyanakkor homokzsákokkal ellennyomó medencét építenek. Az a cél, hogy a repedésnél becsorgó vizet megállítsák, és van is esély arra, hogy
Bombát találtak a töltés mellett

Este bombát találtak a megcsúszott töltéstest mellett, de ez nem akadályozta a Köröszugban élő emberek kitelepítését – tájékoztatott a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese pénteken este. A bomba akadályozza azonban lassítja a gáton folyó munkát, de nem teszi teljesen lehetetlenné – mondta el Tátrai János százados, aki a bomba koráról nem tudott felvilágosítást adni. 
ez sikerül, a kitelepítést azonban ilyenkor mindenképpen el kell rendelni.

Amilyen gyorsasággal szervezni kezdték a kitelepítést a csongrádi védelmi bizottságnál, olyan nyugodtan fogadták a rossz hírt a Nagyrétben élők, akiket – a 2000-es evakuálás tapasztalatainak birtokában – cseppet sem lepett meg, hogy hátra kell hagyniuk otthonukat.

– Bíztunk benne, hogy bírja a gát, de az új fejlemények sem értek váratlanul – mondta Pintér Mónika, akinek hetedmagával kellett kiköltöznie a révhez közeli gátőrházból. A család a nagyobb holmikat a padlásra pakolta, ruháikat pedig már korábban átvitték csongrádi házukba, ahol átvészelik ezeket a napokat. – Hat éve sem volt kellemes innen elmenni, most se az, de nem lehet viccelni. Tulajdonképpen a városban sem leszünk messzebb a Tiszától – tette hozzá fanyar mosollyal.

Miközben traktorok, buszok, tehergépkocsik és tévétársaságok autói
A csongrádi Nagyrétből menekítik a jószágokat. Ádám Jánosné tanyáján az ismerősök segítenek Fotó: Tésik Attila
lepték el a Nagyrét hepehupás útját, az égben pedig helikopterek ingáztak a megroggyant töltésszakasz és a Csépa határában kialakított deponáló között, Győri Józsefné ügyet sem vetve az egészre, a maga tempójában biciklizett hazafelé. A Tisza-gáttól kétszáz méterre álló otthonánál nevetve újságolta, hogy ő tud mindent, mégis otthon szeretne maradni.

– Van egy kis házam Csongrádon, de én most is azt szeretném, hogy hagyjanak itt – magyarázta az egyedül élő 73 éves asszony, aki semmit nem pakolt össze. – Ha menni kell, bezárom az ajtót. Csak azt nem tudom, minek – nevetett Erzsike néni.

A délutáni órákra minden érintett nagyréti lakost kitelepítettek. Akiknek nem volt hova menniük, azokat a csongrádi gimnázium kollégiumában, illetve a helyi átmeneti otthonban szállásolták el. A nagyréti libatelep tízezres állományának elszállítását némiképp bonyolította, hogy nem kéthetes kislibák szállítására alkalmas járművet küldtek először a helyszínre. Az állatokat egyébként Vásárhelyre és Csongrádra szállították.





Továbbá:
Kisteleken dőlhet el minden