Az egyiknek sikerül, a másiknak nem Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szentesi fiatalok a kábítószer fogságában

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-22 | Balázsi Irén

Sikerült megszabadulnia a kábítószertől annak a szentesi fiatalnak, aki a helybeli drogcentrum munkatársaitól kap lelki vigaszt. Egy élsportoló viszont korábban áldozata lett a gyilkos szernek, míg egy másik fiút a barátnője óvott meg a drogtól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Találkozót beszéltünk meg a szentesi drogambulancián egy fiatallal, aki szeretne talpra állni. Azt reméltük, ha megismerik a kálváriáját a szűkebb és tágabb környezetében, talán jelentkezik valaki, s nyújtja a kezét neki. Ám az egészségügyi intézmény páciense utóbb nem merte vállalni a nyilvánosságot, mondván: ha a nevét és az arcképét is adja a történethez, még inkább megbélyegzik őt a lakóhelyén. Kár lenne pedig érte, mert eddig sokat tett azért, hogy kiszabaduljon a drog fogságából.

Eltöltött ugyanis kilenc hónapot az egyik rehabilitációs intézetben. Amikor onnan hazaengedték, felkereste a rendelőintézetnél tavaly megnyílt drogcentrumot. Dr. Rideg Sándor főorvos és munkatársai jelentik a fiatal számára a lelki támaszt, segítenek neki feldolgozni a kudarcokat. Munkahelyet keres tudniillik magának, hogy biztos egzisztenciája legyen, ám mindig fenntartással fogadták jelentkezését a cégeknél. Valamilyen úton-módon csak kiderül: régebben a szer rabja volt az egyébként jó szakmával rendelkező fiatal. De még lehet is, ha nem talál kapaszkodót.

Köztiszteletben álló szülők gyermekéről beszélt lapunknak Garai Sz. Imre, aki hosszú ideig foglalkozott ifjúságvédelmi témákkal, részt vett a drog terjedésének megelőzésében, valamint a DADA-program felelőse volt a rendőrségen nyugállományba vonulásáig. A fiú történetét felidézve azt mondta: élsportolóként rossz társaságba került, és ott próbálta ki a szert. Egyre többet fogyasztott később belőle, s függővé is vált. A rehabilitációs intézetben aztán leszokott a drogról. Csakhogy megint hozzányúlt. Húszéves volt, amikor meghalt – tudtuk meg Garaitól, aki szerint a fiatal kálváriája a szülők válásával kezdődött. Mégis azt állítja a szakember, hogy van kiút a poklok poklából. Példaként említett egy másik fiút, aki tizenévesen került a látókörébe. Unatkozó aranyifjúként élte mindennapjait, amelyeket később a drog tett változatossá, izgalmassá. Ez a fiatal egy kislánynak köszönheti, hogy még idejében sikerült visszafordulnia a pokolba vezető útról.

Életének következő állomása már az egyetemi diploma átvétele volt. Azt állítja Garai Sz. Imre: a hozzátartozóknak és a tágabb környezetnek óriási hatása van a szert már kipróbálók sorsának alakulására.


Továbbá:
A 81 éves Bárdos Jani bácsi balladával nyert
Megnyílt tegnap a Lidl Áruház Szentesen
Föld-scar az árvíz ellen védekezőknek
Erősítik a védműveket Szentesnél és Szegvárnál
Elkezdődött a gólyásház felújítása