Elkezdődött a gólyásház felújítása Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ősszel költözhetnek a kismesterek Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-20 | Balázsi Irén

Ősszel már birtokba vehetik a műhelyeket a mesterek Szentesen, a gólyásházként emlegetett épületben. Az uniótól pályázaton nyert 75 millió forintból elkezdődött a műemlék felújítása.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyár végére befejeződik a műemlék felújítása Fotó: Tésik Attila
A szentesi Petőfi utcában romjaiban volt az a ház, amelynek a kéményére mindig visszatértek a gólyák. A lakatlan épület állaga egyre romlott, az üres helyiségeiben viszont gyakorta meghúzódtak hajléktalanok. Ez azonban már a múlté, mert az önkormányzat a Temesvár melletti testvérvárosával, Újszentessel sikeresen pályázott uniós forrás elnyerésére. A polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense, Mészáros Zsuzsanna lapunknak azt is elmondta: a Phare-CBC alapjából hetvenötmillió forintot ítéltek meg a gólyásházként közismert műemlék felújítására.

A közbeszerzési felhívásra két cég jelentkezett, s a pályázatokat elbíráló grémium a szarvasi székhelyű Integrál Építő Rt. ajánlatát találta előnyösnek. A kivitelező már leszedte a tetőről a cserepeket, jelenleg a falak szigetelési munkáit végzi. Az építési engedélyt a kulturális örökségvédelmi hivatal adta ki, amely ragaszkodik a műemlék korhű helyreállításához. A szerződés szerint augusztus végére kell befejeződnie a felújításnak.

A városi főépítész, Juhász Márta tervei alapján kézművesműhelyeket alakítanak ki a házban, ahol népi kismesterek dolgoznak majd. Kemence is épül a kerámia égetésére. A pincében lesz egy bemutató- és előadóterem, amely ötven személy befogadására alkalmas. Ajándékbolt is részét képezi az épületnek, ahol a helybeliek és a turisták megvásárolhatják a mesterek portékáit. Az idegenforgalmi referenstől azt is megtudtuk: a terveik között szerepel, hogy az újszentesi alkotókat egy hétre meghívják, s a táborban a vendégek megismertetik a helybelieket lakóhelyük hagyományaival. Az önkormányzatnál egyébként már várják azon kézművesek jelentkezését, akik műhelyt szeretnének igényelni a népi kismesterek házában. Az elképzelések szerint október elejétől a nagyközönség előtt is megnyílik a gólyásház.


Továbbá:
Erősítik a védműveket Szentesnél és Szegvárnál
A Szentes környéki gátakon a legkritikusabb a helyzet
Ütlegelte az édesanyját
Mentőhelikopterre pályázik Szentes
Új teleház segíti a civileket Szegváron