Erősítik a védműveket Szentesnél és Szegvárnál Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-20 | Blahó Gabriella

Szentesen és Szegváron egyaránt elterjedt, hogy a vészhelyzet miatt kitelepítik a lakosságot. A két település polgármestere kijelentette, szó sincs ilyesmiről.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vízügyi szakemberek előrejelzései pontosak a Tisza szintjének emelkedéséről. Szegváron tegnap az Osztorai gátőrháznál 1035 centimétert mértek, míg Szentesen a Kucori védelmi központnál 1041 centiméteren volt a folyó. A következő néhány napban még várható emelkedés, ezért a gátakat folyamatosan erősíteni kell. A falu térségében a Lándor-tónál gyengébb a gát, mint a töltés más szakaszain, ezért itt különösen nagy szükség van a segítségre – fogalmazta meg Szenczi Sándorné.

Tegnap megpróbáltuk személyautóval megközelíteni a Tisza szegvári szakaszát, ám ez a felázott út miatt lehetetlennek bizonyult. Ezeken a partokon helikopterek szállítják a homokzsákokat.

– A repülőgépek jelenléte miatt terjedhetett el a faluban a kitelepítés híre, amiről természetesen szó sincs – mondta Szencziné. A központtól néhány kilométer távolságra lévő áradó folyó nem veszélyezteti közvetlenül a települést. Szegváron áradás esetén a Rétitelep és a Deáktanya volna veszélyben, de eddig sikerült megelőzni a bajt. A Szentesről Csongrádra vezető hidat a jövőben sem zárják le, viszont a laktanya közelében a Libatelepi út nem járható az autósok számára – ez vezet a helikopterek felszállópályájához.

A Köröshöz közeli Magyartés, Nagytőke és a Tisza-parti Mentettrét veszélyeztetett, ám eddig mindenhol sikerült megállítani a fakadó vizeket, megemelni a gátat. Szirbik Imre szentesi polgármester elmondta, mindennap végigjárja az érintett szakaszokat, hogy személyesen is tájékozódjon a helyzetről. Szentes nincs veszélyben – jelentette ki, de hozzáfűzte: a védelemben részt vevő szakemberek mindenre felkészülve pontosították a város katasztrófatervét. Szentesen többen tudni vélték már tegnap, hogy kitelepítés következik. Szirbik azt mondta, az ennek elrendelését igazoló iratot a forgatókönyv szerint neki kellene aláírnia, ám ez egyelőre nem indokolt. A szentesi szakaszokon egyszerre legkevesebb 265 katona dolgozik, kétszáz polgári személy vesz részt a védekezésben. A polgármester önkéntesek jelentkezését várja öt-hat fős csoportokban, akiknek feladata a homokzsákok töltése lehet a város védelmének érdekében.


Továbbá:
Elkezdődött a gólyásház felújítása
A Szentes környéki gátakon a legkritikusabb a helyzet
Ütlegelte az édesanyját
Mentőhelikopterre pályázik Szentes
Új teleház segíti a civileket Szegváron