Új teleház segíti a civileket Szegváron Hozzáadás a gyűjtőhöz
A Kurca Völgye Egyesület ötletét sokan támogatták

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-15 | Balázsi Irén

A térség civil központjaként működik majd a szegvári teleház, amelyet tegnap avattak fel. A Kurca Völgye Egyesület kezdeményezését civil szervezetek és az önkormányzat is támogatta.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Kurca Völgye Egyesület tagjai Gémes László elnök vezetésével rendbe tették a Kurca partját, de más kétkezi munkát is elvállaltak a környezet és a természet védelmében. Az egyesület vezetői idén februárban határozták el, hogy teleházat létesítenek. A kezdeményezést szakmai és anyagi szempontból is támogatta a fiatal gazdák dél-alföldi szövetsége, valamint a civil iroda alapítvány. A teleházat alapító három szervezetet az önkormányzat olyan módon segítette, hogy a művelődési házban lévő helyiséget díjtalanul bocsátotta rendelkezésükre. Az információs központ kialakítására közel kétmillió forintot költöttek: beszereztek öt nagy teljesítményű számítógépet, fénymásolót, faxot és más kellékeket. A lokálpatrióta szegváriak négyszáz munkaórát is magukra vállaltak a teleház kialakítása során. A létesítményt egyébként a Kurca Völgye Egyesület működteti, április 1-jétől egy főállású személyt foglalkoztat, májustól pedig másik munkatársa is lesz. Gémes László azt is elmondta: a teleházban készülnek majd a helyi televízió Szegvárról szóló műsorai is.

A tegnapi avatási ünnepségen elhangzott: a teleház a fiatal gazdák dél-alföldi szövetségének is otthont ad, és segíti annak a Tellus nevű oktatási programját.

A teleházban egyébként most készül a tágabb régió civil szervezeteit segítő projekt is. Ennek az a lényege, hogy képzéseket szerveznek májustól, s a díjtalanul látogatható kurzusokon elsajátíthatják a résztvevők azokat az ismereteket, amelyekkel sikerrel pályázhatnak különböző forrásokra. De tanácsadói hálózattal is segítik majd a civileket. Kidolgoznak majd egy olyan tervet is, amely azt tartalmazza: milyennek szeretnék látni a lakóhelyüket a szegváriak a következő tíz évben.


Továbbá:
Húsz kilométer csatorna
Nem bonthatják le a szentesi téglagyárat
Több szakmával többre mennek az életben
Pótolják a kipusztult tölgyfákat
A fábiáni kúttal számolnak