A neten az ország legnépszerűbb színésze Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi drámai tagozattól a Bárka Színházig

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-15 | Blahó Gabriella

Harmadszor választották az ország legnépszerűbb színészévé internetes szavazáson Alföldi Róbertet, aki nemrég nyert igazgatói széket a Bárka Színházban. A szentesi drámai tagozatról indult művész nagyszerűen merész rendezését Szegeden a Csárdáskirálynőben csodálhattuk.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Alföldi Róbertben mindig erős vágy élt a megmutatkozásra Fotó: Miskoczi Róbert
A szakmai körökben tekintélynek örvendő internetes szavazáson alapuló népszerűségi lista a Súgó Csiga. Az elismerést immár harmadszor nyerte el Alföldi Róbert, aki szerint a Súgó Csiga igazi színházi díj, amely nem elsősorban a népszerűségről, a sztárságról, hanem a szeretetről szól és ezért fontos igazán. A színész kifejtette, a sztár a magyarországi fogalmak szerint időlegesen ismert ember – a jó, szakmailag is elismert színész fogalma, megítélése ettől teljesen eltér.

A szentesi gimnáziumból nagy ívű pályára indult művészről volt osztályfőnöke, Keserű Imre megállapította: Róbertben mindig erős volt a vágy a megmutatkozásra. A drámatanár úgy emlékszik, zizegős típusú gyerek volt, aki korán rendelkezett azzal a célkitűzéssel, hogy mások lássák őt. Keserű pedagógiai megfontolásból hangsúlyt fektetett arra, hogy ez ne menjen a többiek rovására – a legendás osztályban Alföldi Róbert észrevehetően jelentős szerepet vívott ki magának a tehetsége révén. Most, húsz évvel az érettségi után szervezett drámais találkozókon a sztár – elfogadva Keserű rendezését – a legtermészetesebb módon együttműködik az osztálytársaival, és mellékszereplőként ugyanolyan kedvvel improvizál a színpadon, mint tette gimnazistaként. Tanára úgy látja, hogy ezt a vonását megőrizte, s viszi magával az ország legnépszerűbb színészeként: az ő szereplése nem mehet a többiek rovására. Nagy játékszenvedéllyel és bátorsággal nyúlt szerepekhez kamaszként is, ez a tulajdonsága egyértelműen átüt a Csárdáskirálynő című operett rendezésén, melyet a szegediek a Dóm téren láthattak.

A növendékből színész, rendező lett, magas állami kitüntetések tulajdonosa, aki a közelmúltban kapott megbízást a budapesti Bárka Színház igazgatására. Keserű biztos benne, a kőszínház és a fiatal gimnazisták együttműködésének lesz közös eredménye.