Nem bonthatják le a szentesi téglagyárat Hozzáadás a gyűjtőhöz
Műemlékké nyilvánítják a Zsoldos család egykori üzemét

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-14 | Balázsi Irén

Nem adott engedélyt a szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztálya a fábiáni út menti téglagyár bontására. A képviselő-testület helyi védelem alá vette a város iparát megalapozó Zsoldos család egykori üzemét, és folyamatban van a műemlékké nyilvánítása. A tulajdonos – aki korábban bontási engedélyt kért – megpróbálja felújíttatni a kemencét és a gyár egyéb részeit, s a terület másik felén logisztikai központot alakít ki.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Felújításra szorul a Zsoldos család egykori téglagyára Fotó: Tésik Attila
Veszélyben volt a Szentes iparát megalapozó Zsoldos család fábiáni úti téglagyára, ahol még pár évvel ezelőtt is termeltek. Mint arról beszámoltunk lapunkban, az új tulajdonos kérelmet nyújtott be a polgármesteri hivatal műszaki osztályára, hogy engedélyezze a kisméretű téglákat előállító üzem lebontását. Akkoriban terjedt el a hír: már nincsenek meg a gépek, a berendezések, s a gyár területén a síneket is felszedték.

A cég megbízott üzemvezetője volt 2004-ig Horváth István, aki érdeklődésünkre elmondta: kíváncsiságból kiment a minap szétnézni, s akkor látta, hogy a kemence még áll. A gyár fénykorában 8-9 millió kisméretű tégla készült évente, ám később is közel 4 millió darabot értékesítettek. Még az utóbbi időkben is húszan dolgoztak a termelésben. A volt műszaki vezető szerint az elavult berendezésekkel azonban csak magas költséggel tudták előállítani az árut. Egyébiránt pedig úgy véli, hogy még egyszer már nem lehet üzemképes állapotba hozni az egykoron szép napokat megélt céget. Horváth István különben a gyár legszebb részének az 52 méter magas kéményt tartja, amely jó állapotban van. Az egész országot bejárta régebben, ám ilyen szép kéményt sehol sem látott. Még a Zsoldos család monogramja is látható rajta.

Bizonyára ez is hozzájárult a kedélyek felborzolásához, amikor hírül
Fotó: Tésik Attila
adtuk: az új tulajdonos le akarja bontatni a gyárat. A képviselő-testület azonban márciusban helyi védelem alá vonta az ipartörténeti emléket. A műszaki osztály vezetőjétől, Czirok Jánosnétól azt kérdeztük, hogy az önkormányzati határozat után kiadták-e a bontási engedélyt. Kiderült: felfüggesztették az eljárást, mert a kulturális örökségvédelmi hivatal kezdeményezte a téglagyár műemlékké nyilvánítását.

Ez hosszadalmas folyamat, s annak befejezéséig az illetékes tárca olyan döntést hozott: ideiglenesen egy évig műemlék a Zsoldos-féle téglagyár. – Nagy baj lenne – mondta kérdésünkre a műszaki osztályvezető –, ha engedély nélkül bontanák.

Egyetlen lelket találtunk tegnap a meglehetősen lepusztult gyártelepen. A szabad ég alatt azért láttunk téglarakásokat, amelyek arra utaltak: ezeket a termékeket már, vagy még nem tudták eladni. A fiatalember érdeklődésünkre azt közölte, hogy nem nyilatkozik. Készségesen megadta viszont a testvére telefonszámát azzal, hogy ő a tulajdonos, és kecskeméti illetőségű. – Megmarad műemléknek a téglagyár – mondta megkeresésünkre Erdősi Mátyás, hozzátéve: a kulturális örökségvédelmi hivatallal keresik a megoldást az anyagiak előteremtésére. A tulajdonos ugyanis megpróbálja felújíttatni az ipartörténeti emléket. Megkérdeztük persze, hogy miért éri ez meg neki. Erdősi Mátyás azt válaszolta: nagy területen van a téglagyár, amelynek megmentése után lesz a városnak egy szép műemléke. A fennmaradó részen pedig kialakítanak egy logisztikai központot, ahol több száz személynek teremtenek munkahelyet.


Továbbá:
Húsz kilométer csatorna
Több szakmával többre mennek az életben
Pótolják a kipusztult tölgyfákat
A fábiáni kúttal számolnak
Akik nem mentek el tegnap választani