Fenyves Ernő az új megbízott igazgató Hozzáadás a gyűjtőhöz
Orvos helyett közgazdász vezeti a szentesi kórházat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-13 | Bakos András

Fenyves Ernő lett a szentesi kórház megbízott főigazgatója: a megyei közgyűlés rendkívüli ülésen döntött a szakközgazdász mellett. Az új vezető – önkormányzati biztosként – már dolgozott az intézményben, de a makói kórházban is. Az a feladata, hogy kiderítse, valójában mekkora az adósság, és rendbe kell hoznia a gazdálkodást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fenyves Ernő korábban biztosként dolgozott a szentesi és a makói kórházban – most megbízott igazgató lett Fotó: Karnok Csaba
Tíz percig sem tartott a Csongrád Megyei Közgyűlés tegnapi, rendkívüli ülése. Frank József elnök elmondta, azért kellett összehívni a képviselőket, mert a Borzi Márta főigazgató leváltása után megbízott igazgató, Bodonovits István levélben közölte a közgyűléssel: nem vállalja tovább ezt a munkát. Az intézmény azonban nem maradhat vezető nélkül. A posztra jelölt Fenyves Ernőt a jelenlévő 27 képviselőből 25 támogatta, ketten tartózkodtak.
Az ülésen elhangzott, hogy a gazdasági mérnök-szakközgazdász Fenyves tíz éve foglalkozik költségvetési intézmények válságának megoldásával.

Már jól ismeri a szentesi kórházat, hiszen a megyei önkormányzat által kinevezett biztosként 2003 márciusától kilenc hónapon át dolgozott az intézményben, de részt vett a makói kórház adósságának kezelésében is. A Citifund Kft.-ben együtt dolgozott Borzi Mártával. Az ülésen az új megbízott igazgató erre a kapcsolatra utalva jelentette ki: munkáját csupán a mostantól megismert tények határozzák meg, ez az ismeretség nem. Az is célja, hogy megteremtse a kórház egységét.

Ezt sem véletlenül mondta. Lapunk kérdésére Bodonovits István elárulta: azért nem vállalta tovább a munkát, mert nem tudta fölállítani az új menedzsmentet, nem talált orvosigazgatót, más posztokra sem volt jelentkező, és úgy ítélte meg, hogy tovább már nem lehetett várni a fontos lépések meghozatalával.

Vajon mennyi most a szentesi kórház adóssága? Ezt kérdeztük Frank József elnöktől, aki azt mondta, az új megbízott vezetőnek is ezt kell először kiderítenie. Majd pedig meg kell fordítania a trendet. Az utolsó információ a pénzügyi helyzetről március közepén hangzott el, eszerint az adósság elérte a 436 milliót. Az információk korábban ellentmondóak voltak.

Fenyves lapunknak azt mondta, egy adott pillanatban többféleképp is lehet magyarázni a kifizetetlen számlákat, a folyamatok, tendenciák megvizsgálásával azonban reális, pontos képet lehet kapni. Az új vezető szabadbattyáni lakos, most szentesi lakást keres magának. Megbízatása mától szól, ma reggel el is kezdi a munkát. Azt szeretné, ha megnyugodnának a kedélyek.

Nem tudni, meddig lesz megbízott

A korábbi, megválasztott főigazgatót, Borzi Mártát azért váltotta le március 9-én a megyei közgyűlés, mert – a belső ellenőrök és a fegyelmi bizottság szerint – manipulálta a pénzügyi helyzetre vonatkozó adatokat, több kórházi munkát a közbeszerzési eljárás mellőzésével szervezett ki budapesti vállalkozásoknak. Borzi Márta a döntés miatt munkaügyi bírósághoz furdult. Addig, amíg ebben a perben nincs jogerős ítélet, a megyei közgyűlés nem írhat ki pályázatot a főigazgatói poszt végleges betöltésére. Borzi tegnap lapunk kérdésére elmondta, keresetüket átvették a szegedi munkaügyi bíróságon, de a tárgyalás időpontjáról még nem kaptak értesítést.


Továbbá:
Tiszta a víz Nagytőkén
Egymilliárdért fejleszt a tulajdonos
Megérkeztek Szentesre a Mednyánszky-képek
Eltűntek a lépcsők a gondozási központban
Siker lett Szentesen a White Party