Pesten kezdik a rájátszást a Csongrád megyei pólócsapatok Hozzáadás a gyűjtőhöz
Régi ismerősök találkozója

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-12 | Szélpál László

Ismétlődik a történelem: akárcsak egy évvel ezelőtt, a Szeged Beton VE most is a Dominóval, a Legrand-Szentesi VK pedig az Újpesttel csap össze a férfi vízilabda OB I rájátszásában. Az előbbi az 1–4., az utóbbi az 5–8. helyért zajlik. A női elődöntőben csütörtökön Szentesen csatázik a Hungerit a címvédő Dunaújvárosi Főiskolával.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szegedi Betonnak (balról: Tóth László, Barát Ferenc és Kádár Kálmám) a védekezés fő erőssége Fotó: Gyenes Kálmán
Mintha megállt volna az idő a férfi vízilabda OB I-ben. Akárcsak egy évvel ezelőtt, most is 42 pontot összeszorgoskodva nyerte meg az alapszakaszt a címvédő Domino-BHSE. A Szeged Beton VE is mindkét kiírásban a negyedik helyen zárt, 2005-ben 29, idén 28 ponttal. A tavalyi elődöntőben két mérkőzés elég volt a „telefonosoknak" a fináléba kerüléshez. A Kőér utcában 6–3-ra, Szegeden pedig 10–5-re győztek.

– Fölösleges lenne tagadni, most is Benedek Tibiék a nyolc pontig tartó párharc nagy esélyesei – tisztázta az alapfelállást Gyöngyösi András, a Beton trénere. – De... Nem adjuk olcsón a bőrünket, az a célunk, hogy minél jobban megnehezítsük a rájátszást 4–0-val kezdő Domino dolgát.

Abba igyekszünk kapaszkodni, hogy a fővárosiak nem annyira ránk készültek, sokkalta inkább a Pro Recco elleni Euroliga-elődöntő visszavágója jár az eszükben. És a leggólerősebb játékosuk, Biros Peti sem játszik sérülés miatt. Ha meg is kell hajolnunk a hét olimpiai és világbajnokot soraiban tudó vetélytárs előtt, azt ne két, hanem legalább három mérkőzés lejátszása után tegyük meg. Amikor még a Fradi edzője voltam, elég sokszor sikerült legyőznünk a Honvédot. A Szegeddel még nem. Egyszer minden negatív sorozatnak meg kell szakadnia.

Egyáltalán nem mindegy, milyen elődöntős szereplés után vágunk neki a helyosztónak. Harcos, fegyelmezett, de egyben felszabadult játékot várok a fiúktól. A négy közé jutással lekerült róluk az a béklyó, amely a Szentes elleni vereségkor rakódott rájuk.

A Betonnál Varga Péter csapatkapitány combhúzódása okoz problémát, jó hír viszont, hogy egészségesen érkezett vissza Imperiából a román válogatottal sikeres Európa-bajnoki selejtezőt vívott Kádár Kálmán.

Az Újpest és a Legrand-Szentesi VK is régi ismerősként üdvözölheti egymást az 5–8. helyért zajló rájátszásban. Egy éve óriási csatát vívtak: a lilák először 14–13-ra győztek, aztán Szentesen a Legrand 5–4-re, majd megint az UTE 8–7-re. A mostani párharcot 4–0-val kezdik a felek, lévén, hogy a bajnokság első felében Petrovics Mátyás alakulata kétszer is jobbnak bizonyult Szabó Nándoréknál.

– Nagyon jó csapat az Újpest, valahogy nem fekszik nekünk a stílusa – árulta el Berki András, a Szentes edzője. – Erősek centerjátékban, a lefordulásos taktika is megy nekik, de akkor sem jönnek zavarba, ha átlövésekkel próbálkoznak. Mindkét alapszakaszbeli meccsen simán nyertek Varga Tamásék, most is feléjük billen a mérleg nyelve, pláne a Hajós Alfréd-uszodában ma este lejátszandó találkozón. De azért megpróbáljuk.

A nyolc pontig tartó női elődöntőben már 6–0-ra vezet a Dunaújvárosi Főiskola a Hungerit-Top Cop Security-Szentesi VK ellen. Amennyiben a ligeti uszodában csütörtökön 17 órakor kezdődő találkozón is nyerne, akkor befejeződik a párharc: a Duna-partiak a fináléba kerülnek, Molnár Anették pedig a bronzéremért csatáznak majd.

– Ez a realitás, de mi azon leszünk, hogy meghosszabbítsuk a párharcot – magyarázta Kocsis István, a Hungerit edzője. – Hétfőn a védőmunkát jól oldották meg a lányok, támadásban voltak halványabbak. Hazai medencében a szurkolók biztatása közepette általában jobban megy, emiatt is reménykedem. Helyzetünket nehezíti, hogy Győri Eszter magas lázzal járó tüszős mandulagyulladással egyelőre még az ágyat nyomja.