Szakadék Szeged és Szentes között Hozzáadás a gyűjtőhöz
Hol jó élni ma Magyarországon?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-10 | Újszászi Ilona

Fontos, hogy ahol lakunk, ott minél jobban érezzük magunkat. Ha a nyilvános adatbázisok alapján hasonlítjuk össze megyénk két városát, Szegedet és Szentest, kiderül, köztük háromszor akkora a különbség, mint a főváros és a csongrádi megyeszékhely közt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kisvárosi nyugalom Szentesen, hányatott sorsú Petőfi Szálló itt Fotó: Tésik Attila
Magyarország legvárosiasabb megyéje, Csongrád két tipikus lakóhelyét, Szegedet és Szentest is beválogatta a Haszon magazin abba a versenybe, amelyben 16 magyarországi települést hasonlított össze a különböző statisztikai adatok alapján. E felmérés keresett választ a Hol a legjobb élni ma Magyarországon? című, sokak által feltett kérdésre.

Gazdasági mutatók

Reprezentatívnak nem, inkább játéknak minősíthető az elemzés, mégis meglepő eredménye: a csongrádi megyeszékhely és egyik kisvárosa között háromszor akkora a különbség, mint a főváros és Szeged között.

Szeged gazdasági indexe 4 ponttal jobb mint Szentesé – ha a nyilvánosan hozzáférhető adatokat rendezgetjük. Igaz, az egyetlen lakosra jutó helyi költségvetési arány Szentesen jobb (450 ezer forint), mint Szegeden (343 ezer 850 forint), de mondjuk az ezer lakosra számított vállalkozások száma a kisvárosban jóval kevesebb (100), mint a megyeszékhelyen (145). Ugyanakkor a belvárosi építési telek négyzetméterenkénti ára a Kurca partján sokkal olcsóbb (12-13 ezer forint), mint a Tisza-parti nagyvárosban (65 ezer forint). Az ezeken az adatokon kívül még figyelembe vett helyi jövedelmi viszonyok, munkalehetőségek, lakásárak alapján számolt gazdasági indexre Szentes 11, Szeged 15 pontot kapott.

A gazdasági indexével a 16 település összehasonlításakor legfejlettebbnek számító Budapest XIII. kerülete 19 pontot gyűjtött össze, míg a lakosság száma és egyebek alapján Szegeddel párhuzamba állítható Győr 18, Debrecen 15; a Szentessel versenyeztethető Pápa 13, Jászberény 15 ponttal szerepel.

Életminőség és egyetem

Az egyetem sokat nyom a latban, ha a gyerek útját a bölcsődétől az
Nagyvárosi egyetemi élet Szegeden: új tudományos és információs központ ott Fotó: Karnok Csaba
általános iskolán át a felsőoktatásig követjük nyomon. E mérlegen Szeged (Budapesttel egyetemben) 9, míg Szentes (Pápához és Jászberényhez hasonlóan) 5 ponttal szerepel. (Megyeszékhelyünk két versenytársa, Győr 7, Debrecen 8 pontot gyűjthetett.)

A szabadidő eltöltésének minőségét nem csupán a színházak, mozik, múzeumok és éttermek száma és milyensége, hanem a sportolási és kirándulási lehetőségek, a környezet tisztasága és érintetlensége is befolyásolja. E szempontból Szeged (Budapest, Győr és Debrecen) „jegye": 8, Szentesé pedig 7 (Pápáé és Jászberényé 6–6).

Az életminőséget persze – a fentieken kívül – ezer más szempont befolyásolja. Így például az ezer lakosra számított születési (Szegeden 9,2 – Szentesen 8,2) és halálozási (11,9–13) szám. A kórházi férőhelyek, az orvosok, illetve a nagyáruházak mennyisége. Vagy mondjuk a tömegközlekedési díj, például a havibérlet, ami a Tisza partján 3390 – a Kurca mellett 2514 forint, illetve a parkolási díj, ami a nagyvárosban óránként 210 forint, míg a kisvárosban ismeretlen kiadási tétel.

A Tisza- és a Kurca-part

E milliónyi összetevő alapján a mi nagyvárosunk 7, míg kisvárosunk 4 pontot kaphat. Vetélytársaik közül az egyik oldalon: Budapest és Debrecen ugyancsak 7, ellenben Győr 8 – a másik típusban: Pápa 5, Jászberény pedig 6 pontot tudhat magáénak.

Meglepő, hogy Szeged (39) és Szentes (27) pontjainak összege között jóval nagyobb (12) a különbség, mint a főváros XIII. kerülete (43) és a mi meggyszékhelyünk között. A Haszon játékába bevont, azonos megyebeli települések között ennél nagyobb különbség csak a fővárosi kerület és a vonzáskörzetébe tartozó Üröm község (30) hátrányára mutatkozik. Az összesítésben egyébként Győr 41, Debrecen 38 ponttal végzett; a Szentes nagyságú Pápa 29, Jászberény pedig 32 ponttal szerepel. Elgondolkodtató, hogy eredményével a 16 település között Szeged (Nyíregyházával egyetemben) a negyedik, ellenben sereghajtó (Gyomaendrőddel párban) a csongrádi kisváros, Szentes.


Továbbá:
Akik nem mentek el tegnap választani
Tömegek csodálták Mednyánszkyt
Tízéves a szentesi hitelszövetkezet
Bozóki András is keveset olvas
Ritkán csaphatnak össze az érvek