Tömegek csodálták Mednyánszkyt Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megnyílt a kiállítás a szentesi múzeumban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-08 | Balázsi Irén

Minden várakozást felülmúlt a szentesiek érdeklődése Mednyánszky László képei iránt, hiszen a Koszta József Múzeumban tegnap délután megnyílt kiállításon alig fértek be a hatalmas terembe. A Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből való húsz olajfestményt és nyolc grafikát ajándékként is felfoghatják a helybeliek olyan értelemben, hogy ezekkel az alkotásokkal a nézők sokaságát csábíthatják a volt megyeházára költözött múzeumba.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

A harmadik kiállítás nyílt meg tegnap délután az egykori szentesi megyeházán kialakított Koszta József Múzeum reprezentatív miliőjében. Mednyánszky László festőművész húsz olajfestménye és nyolc grafikája szinte megszólal az elegáns, hatalmas térben, ahol mégis alig fért el az értékes kultúrára éhes közönség. A Mednyánszky a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből című tárlat megnyitóján Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja előbb anyanyelvén szólt a közönséghez, majd a legtökéletesebb magyarsággal köszöntötte a jelenlévőket. Nagyon nagy tapsot kapott, annyi bizonyos. A főkonzul a mesternek nemcsak a művészetét méltatta, hanem az emberi erényeit is kiemelte. Mednyánszky a mi művészünk is – mondta a főkonzul. Azt már a múzeum igazgatója, Szabó János József tette hozzá: a művészet összeköti a különböző nemzeteket.

A délután megnyílt kiállításon alig fértek be a hatalmas terembe Fotó: Vidovics Ferenc
A Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője, Bakó Zsuzsanna magával ragadó stílusban beszélt Mednyánszky László világáról. Az érzékeny lelkületű alkotó legtöbb képén a halállal, az elmúlással foglalkozik, amely életútjának ismeretében részint annak tudható be, hogy már gyerekkorában is sokat betegeskedett, és szüleinek korai elvesztése is mély nyomokat hagyott a lelkében. Mednyánszky hitt a test, a szellem és a lélek egységében, a szeretet mindenhatóságában, s ezek mind visszatükröződnek a képein. A szentesi tárlaton is látható az a festménye, amelyen a meghalt édesapja fölött ott lebeg a lelke. A portréin viszont a kitaszított, szerencsétlen emberek néznek vissza a szemlélőre. Érdemes megismerkedni velük. Az érdeklődők mindezt megtehetik május 28-áig. Ám megnézhetik azt a filmet is, amelyet egy szlovák alkotó készített Mednyánszky László életútjáról és művészetéről.


Továbbá:
Tízéves a szentesi hitelszövetkezet
Bozóki András is keveset olvas
Ritkán csaphatnak össze az érvek
Ellenzi a hálapénzt az SZDSZ
Siker lett Szentesen a White Party