Egymilliárdért fejleszt a tulajdonos Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nyolcvan új dolgozót vesz fel a szentesi Legrand Rt.

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-06 | Balázsi Irén

Az utóbbi tíz év legsikeresebb esztendejének nevezte a tavalyit Károlyi László, a szentesi Legrand Rt. vezérigazgatója, aki azt is elmondta: a francia tulajdonos az idén újabb egymilliárd forintot fordít fejlesztésre. Ezzel további nyolcvan dolgozó foglalkoztatására nyílik lehetőség.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Újabb dolgozókat is alkalmaznak a fejlesztések eredményeként Fotó: Tésik Attila
Ipari igazgató volt korábban a Legrand Rt.-nél
Károlyi László, akit – mint arról lapunkban beszámoltunk – közel két esztendeje bízott meg a francia tulajdonos a cég vezérigazgatói teendőinek ellátásával. Akkoriban az a hír terjedt Szentesen, hogy az ő irányításával telepítik majd át Temesvárra a nagy múltú gyárat. A vezérigazgató most elismerte: valóban voltak ilyen félelmek az emberekben, de az azóta eltelt időszak igazolta, hogy felesleges volt aggódniuk.

A multinacionális cégen belül a Legrand Rt. egyébként a termékek kis- és közepes sorozatgyártására specializálódott. A gyártmányaiknak a 30 százaléka exportra került még 2003-ban, míg jelenleg 65–70 százalékos az arány. A tervek szerint jövőre az áruiknak már 85 százaléka kerül külföldi piacokra. Erre minden esély megvan Károlyi László szerint, mert az utóbbi tíz esztendő legjobb évét zárták tavaly a piac szűkülése és a nem igazán kedvező gazdasági környezet ellenére. A kereskedelmi eredményük egyébiránt a tíz százalékot is meghaladta.

A Legrand sikeréhez az is hozzájárult, hogy a tulajdonos korábban bezárta Ausztriában az üzemét, és a gyártást Szentesre telepítette. A termelés felfutását jelzi egyebek mellett, hogy míg pár éve 400 különböző szerszámmal dolgoztak, ezek száma a duplájára emelkedett. A multinacionális cégnek különben hatvan gyára van a világ számos országában. Az a tény pedig önmagáért beszél, hogy ezek közül a szentesi üzem kapta meg elsőként ipari kategóriában a kiválósági szint minősítést.

Újabb kihívások előtt áll az idén a Legrand Rt. Az anyacégtől ugyanis olyan projekteket kapnak, amelyek a dolgozói létszám 20–25 százalékos emelését eredményezik. Előreláthatólag nyolcvan új dolgozót alkalmaznak majd főleg a fizikai állományban, de műszaki szakembereket is felvesznek. Károlyi László úgy véli: hosszú távon hatvan személlyel növekedhet az állomány. Jelenleg összesen 490 dolgozót foglalkoztatnak, közülük 390 fő vesz részt az ipari termelésben. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az új projektek keretében francia, angol, svájci és belga piacra gyártják hamarosan a különböző kapcsolókat, dugaljakat és szerelvényeket. Ehhez persze fejleszteni kell, s erre az idén egymilliárd forintot fordít a francia tulajdonos. Érdeklődésünkre azt is elmondta a vezérigazgató: tavaly mintegy 11 millió darab termék készült náluk, s az idén megközelítőleg húszszázalékos bővüléssel számolnak.

A kereskedelmi céljaik között az szerepel, hogy bővítsék a kínálatot a hazai piacon. Az idén már nemcsak a Legrand villamossági rendszereit és informatikai hálózatait értékesítik, hanem a vállalatcsoport tulajdonában lévő más márkákat is: olasz gyártmányú kapcsolókat, dugaljakat és kaputelefon-rendszereket, valamint francia lámpatesteket is.


Továbbá:
Megérkeztek Szentesre a Mednyánszky-képek
Eltűntek a lépcsők a gondozási központban
Siker lett Szentesen a White Party
Elkezdték a Kurca kotrását
Az 5. számú körzet (Szentes) indulói