Eltűntek a lépcsők a gondozási központban Hozzáadás a gyűjtőhöz
Uniós forrásból segítenek a szentesi fogyatékosokon

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-04 | Balázsi Irén

Tízmillió forintot nyert a szentesi gondozási központ az akadálymentes közlekedés feltételei-
nek megteremtésére. Az uniós forrásból bővítik a fogyatékos emberek számára korábban kialakított épületet is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Könnyebb haladni akadály nélkül Fotó: Tésik Attila
A szentesi gondozási központ Szebellédi Anna igazgató vezetésével harminchatmillió forintot nyert az utóbbi években különböző pályázatokon. Az önkormányzat a fejlesztéseiket a szükséges önerővel és ingatlanokkal segítette. Így alakíthatták ki régebben a Munkás utcában a pszichiátriai betegek nappali ellátására hivatott szociális létesítményt.

Az Európa-terv keretében még 2004 tavaszán írtak ki egy pályázati felhívást, amelyre Hódi József, a gondozási központ akkori gazdaságvezetője készítette el a pályaművet. Ő a projektmenedzsere a beruházásnak, a megvalósítására az uniós alapból közel tízmillió forintot nyert az intézmény. A saját költségvetésükből még 680 ezer forinttal járulnak hozzá a program több ütemben történő végrehajtásához. A gondozási központ Horváth Mihály utcai idősek klubjánál a fogyatékkal élők esélyeit szándékoznak növelni az épület átalakításával. Azt vallják ugyanis: „Ha esélyt adsz egy fogyatékkal élőnek, életben tarthatsz egy családot." Ebben az intézményben 340 személy ellátásáról gondoskodnak, így ennyi família helyzetén segítenek a központ szakképzett dolgozói.

Az uniós forrásból eddig megteremtették az étkeztetéssel kapcsolatban előírt minőségbiztosítási feltételeket. A bejáratnál megszüntették a lépcsőket, és az akadálymentesített területen tolószékkel és járókerettel is könnyebben bejuthatnak az épületbe a klubtagok. Őket szolgálja a pincében kialakított konditerem is, ahol különböző gépek segítségével erősíthetik izmaikat a rászorulók. Eddig egy kapun közlekedtek az ellátottak és a járművek. Az uniós forrásból megépült még egy kapu, ezen járnak majd be az idős emberek, elkerülve így a balesetveszélyt. A program augusztus végén fejeződik be, amikor az értelmi fogyatékosok számára korábban kialakított foglalkoztatót felújítják, valamint bővítik is. Azt követően a jelenlegi 12 rászorulóval szemben 20 személyről gondoskodhatnak majd az intézmény munkatársai.


Továbbá:
Siker lett Szentesen a White Party
Elkezdték a Kurca kotrását
Az 5. számú körzet (Szentes) indulói
Spanyol kertészek a szegvári üvegházban
Ötvenmilliós géppel fertőtlenítik a talajt