Igazi sikersztori íródik Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A Legrand az NB I-ben esélyes a bajnoki címre is

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-30 | Mádi József

Fantasztikus meneteléssel vezeti a futsal NB I-et a Legrand-Szentes. A városban igazi sportági sikertörténet íródik, hiszen akár a bajnoki cím is elérhető lehet Jerneyék számára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
Kis túlzással az egész megyét megmozgatja a Legrand-Szentes NB I-es futsalcsapata. Egyrészt mert az éllovas hétfői hazai meccseire járnak szurkolók Mindszentről, Hódmezővásárhelyről, Csongrádról, Fábiánsebestyénről, másrészt pedig a játékoskeret is igen változatos: Geleta Sándorfalváról, Szarvas, Keller és Bíró Csongrádról, Tóth Cs. Mindszentről, Kis K., Kovács K. és Varga R. pedig Hódmezővásárhelyről autózik át az edzésekre, illetve a meccsekre.

A helyiek (Koncz, Jerney, Szabó Á., Dékány, Varga Zs., Kerepeczky, Labádi), a Szolnokról ingázó Ábel, valamint a felsoroltak révén igazi sikertörténetet ír a gárda. Így gondolja ezt Makra Zoltán, a Szentesi Vasutas SC elnöke is.

– A Legrand névadóként került a város neve elé, a csapat valójában a rögbi, a természetjárás, a szabadidősport, valamint a vívás mellett a Vasutas SC ötödik szakosztálya – nyilatkozta Makra. – A rögbi volt NB I-es, most NB II-es, vívásban pedig a klub versenyzői szereztek már egyéni bajnoki érmeket, de az egyesület 1930 óta íródó történetében a futsal az első szakosztály, amely a hazai első ligában csapatbajnoki címet szerezhet. No, persze ez messze van, hiszen az alapszakaszból is maradt még négy forduló. Először jussunk be az elődöntőbe, a rájátszás szempontjából oda is az első két hely valamelyikén, aztán majd tovább tervezünk.

A futsalosok története Szentesen mindössze négy éves: 2002-ben a csapatkapitány, Jerney Csaba, valamint a jelenleg Spanyolországban tartózkodó Rúzs-Molnár András kereste meg a mostani szakosztályvezetőt, Szerencsi Istvánt, és fűzte meg, hogy induljon a gárda egy komoly bajnokságban.

– Magam is labdarúgó voltam, a Vasutasnak 1981 óta nem volt fociszakosztálya, így örömmel vettem a baráti közösség kezdeményezést – emlékezett vissza Makra. – Szerencsére a Legrand és a város vezetése is mellénk állt, így aztán a helyi MÉH, a Metalcom-R Kft., valamint a fábiánsebestyéni önkormányzat segítségével megoldottuk a támogatottságot.

A jövő

Némethy László személyében első osztályt (MTK, Szombathely, Pápa) is megjárt labdarúgó lehet az edzője a Legrand U21-es gárdájának. Emellett a Szentesi Farkasok nevű klubbal – amelyet Bocskai István és Janiga László edz – kötött együttműködés alapján az egyesület 8–14 éves gyerekeiből igyekeznek beindítani a serdülőcsapatot.
– Később iskolarendszerben képzeljük el a srácok képzését, folyamatos játéklehetőséget biztosítunk nekik, majd lassan U21-es játékosoknak is be kell épülniük a felnőttek közé. Az U21-eseknek két év múlva az 1–6. között kell végezniük, a felnőttek pedig stabil élcsapatként mutathatnak példát a fiataloknak. A jövő tervezésében sok múlik Szirbik Imre polgármesteren, a városon, annak támogatásán – számolt be a tervekről Makra.

És hogy mennyiből? Nos, a fent említettek révén az idei szezonban a felnőtt- és az utánpótlás-együttes összesen hárommillió forintból gazdálkodhat. Mondhatnánk: nem sok, ám Szentesen ennyiből megoldják. A labdarúgók továbbra is amatőrök, ám a teljesítményük profi. Legalábbis erről tanúskodik az NB I-es tabella: minden gárda a Legrand-Szentes hátát nézi. Ahhoz képest, hogy a 6–8. hely volt a célkitűzés...

– Az első év az NB II-ben arra jó volt, hogy kipróbáljuk a tudásunkat. Aztán amikor a 7–12. helyért lebonyolított alsóházi rájátszásban mindenkit legyőztünk, azt gondoltuk, a következő szezonban a feljutásért küzdhetünk – mondta Jerney, aki az alapítás óta a csapat tagja. – Ez a 2003–2004-es bajnokságban sikerült is. Az első NB I-es szezont a nyolcadik helyen zártuk, most viszont karnyújtásnyira vagyunk a felsőházi play off-tól. Ha már bejutunk oda, mindenképpen érmet szeretnénk nyerni. Kiváló a csapategység, egy vereség után is képesek vagyunk leülni, és őszintén, higgadtan megbeszélni a problémáinkat. Jól érezzük magunkat egymás társaságában.

De vajon miért nem az aranyéremről beszél Jerney? Talán azért, mert óvatos, esetleg mert tudja, a rájátszásban bármi megtörténhet, vagy mert érzi, a játékosok többségét a bajnoki hajrában a nagy- és kispályás terhelés együttes hatása befolyásolhatja. Persze, a keret rutinos labdarúgókból áll: Kis K., Kovács K., Varga R., Tóth Cs., Geleta és Koncz tagja volt annak a szegedi Első Betonnak, amely 2002-ben Magyar Kupa-ezüstöt és bajnoki bronzot, 2003-ban pedig bajnoki ezüstérmet vehetett át. Szóval a tapasztalat és a tudás a Legrand mellett van, a szerencse meg azok mellé áll, akik tesznek is érte.
Szentesen tesznek.


Továbbá:
Megint győzött a Pick
Pick Szeged: belefért egy kis kiengedés
Fedett uszoda a láthatáron
Ki lesz a Pick Szeged új mestere?
Gyorsan, mint a Szél