A püspök dicsérte az összefogást Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bölcskei Gusztáv egyik fél pártfogója sem akar lenni

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-30 | Balázsi Irén

Ma mindkét fél azt nézi a politikában, hol hibázik a másik, és nagy baj, hogy ezzel választást lehet nyerni – mondta Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Rotary Club szentesi vendégeként. Üdítő kivételnek említette lapunk kérdésére, hogy a városi önkormányzat és az egyház közös pályázata közel egymilliárd forintot nyert a református nagytemplom felújítására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tímár Ferenc
Vissza kell adni a szavak becsületét – mondta az ország morális helyzetével kapcsolatban Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, egyben a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Papp Zoltán sebész főorvos vezette Szentes–Csongrád Rotary Club vendégeként. Bölcskei Gusztáv úgy véli: a választáskor nem koncentrálhat csak önmagára az ember, a közösséget is figyelembe kell vennie. Azt nem tartja jónak, ha az ország morális helyzete kapcsán elkezdjük szidni, ami van.

Ez könnyű megoldás, a nehezebb azt megmondani, hogyan lehetne változtatni a bajokon. A választási kampány finisét úgy jellemezte: mindkét fél azt nézi, hol hibázik a másik. Nagy baj szerinte, hogy ezzel országgyűlési választást lehet nyerni. Bölcskei Gusztáv mindenesetre nem akar senki pártfogója lenni ebben a küzdelemben.

Az országnak évtizedek óta nem sok jutott az önbecsülésből – mondta. A debreceni református kollégium mindenesetre tartást adott a fiataloknak. Azt nem szereti a püspök, ha a családról úgy beszélnek, mintha az a legtökéletesebb lenne, holott az a legnagyobb konfliktusok színtere.
Nem tud az országban a szentesihez hasonló esetről Bölcskei Gusztáv, hogy az önkormányzat és a nagytemplomi református egyházközség közel egymilliárd forintot nyert pályázaton túlnyomó többségben egyházi ingatlanok felújítására. Lapunk kérdésére üdítő kivételnek nevezte ezt a példát, amihez hasonlót a nagypolitikában nem tapasztalt.

Hozzátette: „Eddig ha egyedül pályázott az egyház, bukta volt." A püspök úr régebben azt mondta Szentesen, hogy akkor örül, ha nem hall semmit a Kiss Bálint Református Iskoláról. Ez ugyanis azt jelenti számára, hogy jól mennek a dolgok. Lapunk érdeklődésére most azt felelte: nem hallott semmit az egyházi iskolájukról.


Továbbá:
Spanyol kertészek a szegvári üvegházban
A belvárossal együtt újul meg a játszótér
Ötvenmilliós géppel fertőtlenítik a talajt
Mexikóban járt Gombos András
Szirbik Imre narancsot is vett Szegváron