Csongrádon és Szentesen ketten akarnak győzni Hozzáadás a gyűjtőhöz
Négy-négy jelölt bizakodik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-29 |

Ha valóra válna a remény, a két nagy és a két kisebb párt jelöltje összesen több szavazatot szerezne, mint a lehetséges száz százalék – a 4. és az 5. választókerületben is. A választáson való részvételt a Csongrád–Kistelek, illetve a Szentes központú választókerületben 58, illetve 60 százalékra becsülték – derült ki a voksolás előtti lapunk által készített „önvélemény-kutatásból".
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Négy-négy jelölt mérkőzik meg a választók voksaiért Csongrád megye 4. számú (vagyis Csongrád–Kistelek), illetve 5. számú (azaz Szentes központú) választókerületében.

A négyes körzetben Bedő Tamás (MSZP), Otrosinka Ferenc (SZDSZ), Rabi Mihály (MDF) és Vincze László (Fidesz, KDNP) képviselőjelöltet kértük: saccolja meg hogyan szerepel az egyének versenyében, milyen lesz pártja eredménye, s mekkora a voksolásra csábíthatók tábora.

Az emberek unják a politikát?

A liberális képviselőjelölt szerint nem sokan fognak elmenni szavazni, mert az embereket untatja a politika. A szabad demokrata színekben induló Otrosinka Ferenc magának 6–7, pártjának 8 százalékos támogatottságot jósol, a részvételi arányt pedig 55 százalékra becsüli az első fordulóban. A tapasztalt politikusnak számító Vincze László, a Fidesz–KDNP jelöltje magának és a jobboldali szövetségnek is 55 százalékos támogatottságot jósol, a részvétel szerinte eléri majd a 60 százalékot. Bedő Tamás szocialista aspiráns 48–50 százalékos eredményre számít az egyéni mandátumért folyó versenyben, ugyanakkor pártját szerinte a választók 44–46 százaléka fogja támogatni, a részvételi arányt pedig 62–64 százalékra becsüli.

Rabi nem örült az ötletnek


Nem tartotta szerencsésnek lapunk kezdeményezését Rabi Mihály, az MDF csongrádi és kisteleki jelöltje, de végül ő sem maradt ki az önvélemény-kutatásból: magának és pártjának egyaránt 6 százalékos támogatottságot jósol, 65 százalékos részvételi arány mellett.
Az 5. számú választókerület „versenyzői": Farkas Sándor (Fidesz-KDNP), Gombos András (SZDSZ), Pap Imre (Munkáspárt), Szirbik Imre (MSZP).

A két ciklus tapasztalatait magáénak tudó Fideszes Farkas Sándor szerint ötven százalék az esélye annak, hogy egyéniben ismét bejusson a parlamentbe. Számít arra, hogy a szavazatoknak több mint ötven százalékát megszerzi. Szerinte a jobboldal szövetsége megnyeri ezt a választást, s az a jó, ha a képviselő a leendő kormány oldalán álló személy. Gombos András jelenlegi környezetvédelmi és vízügyi államtitkár szerint a Szabad Demokraták Szövetsége ezen a választáson a szentesi körzetben némiképp az országos mutatók felett fog szerepelni.

Gombos 1994 és 1998 között egyéni körzetben megválasztott képviselője volt a térségnek. Pap Imre, a Munkáspárt jelöltje úgy becsüli legkevesebb egy, de legfeljebb öt százalékot kap ő és a pártja. Pap Imre nem először indul az országgyűlési választásokon, ám eredményt eddig nem ért el.

Szirbik szerint ő több voksot kap, mint a pártja

Szirbik Imre szerint az MSZP kevesebb szavazatot kap majd a körzetben, mint ő egyéniben. Számításai szerint a szocialisták 45–47 százalékot érhetnek el, míg a személyére adott voksok száma a szavazatok arányát tekintve körülbelül 55 százalék lesz. A polgármester, képviselőjelölt először indul országgyűlési választáson. Az aktivitás, a részvétel szerinte 65 százalékos is lehet.