Ötvenmilliós géppel fertőtlenítik a talajt Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ózonvédő technológiával termeszthetnek a szentesi fóliákban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-28 | Blahó Gabriella

A fóliasátrak talajának fertőtlenítésére az év eleje óta tilos használni a metil-bromid nevű vegyszert – egy nemzetközi egyezmény alapján. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium segít: egy ötvenmilliót érő amerikai berendezés kerül nyáron az Árpád Agrár Rt.-hez, ezzel végzik majd el a fertőtlenítést a többi kertészetben is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gombos András és Csikai Miklós az üvegházban. Az Árpád Agrár Rt.-hez kerülő berendezéssel a többi kertészet talaját is fertőtleníthetik. Fotó: Vidovics Ferenc
A metil-bromid nevű anyagot alkalmazták egészen a legutóbbi időkig a szentesi fóliasátrak tulajdonosai a talaj fertőtlenítésére. A montreali egyezményben foglaltak szerint tilos ezt használni, az ózonréteg védelmének érdekében. Ez a szer nagyon hatékony volt, s csak szigorú előírások mellett lehetett használni, például gázálarcban. Az eredetileg folyékony halmazállapotú anyag párolgása révén a légtérbe került, így károsította az ózonpajzsot. A termesztés folytatásához nélkülözhetetlen fertőtlenítés a jövőben más módon történik: a környezetvédelmi minisztérium globális alapjának támogatásával – mondta el Gombos András. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára hozzátette: a támogatásnak az a célja, hogy a mezőgazdaság számára a lehető legkevesebb megterhelést jelentse az átállás.

Az ENSZ-program keretében Magyarországon két cég kapja meg az új berendezéseket: egy kecskeméti kertészet mellett a szentesi. Az Árpád Agrár Rt. az integrált növénytermesztésben részt vevő kertészek számára nyújtja majd a szolgáltatást. Kétszáz fóliasátorban az öntözés, a fűtés mellett a talajfertőtlenítést is elvégzi az Árpád, a szolgáltatás díjába pedig nem számolhatja bele a nyereséget. A minisztérium és a cég közötti megállapodás szerint ugyanis csak a költséget kérheti el a kertészektől – közölte Csikai Miklós elnök. A részvénytársaság üvegházaiban kizárólag talaj nélküli termesztés folyik, így értelemszerűen a cég nem hasznosítja az ötvenmilliót érő amerikai csodagépeket. Eddig huszonöt munkatárs kezdte megtanulni a használatukat, a berendezések várhatóan a nyár közepén érkeznek meg Szentesre. A program megvalósulása érdekében összesen 625 ezer dollár értékű külföldi támogatást kap az ország, hogy teljesítse a nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségét.


Továbbá:
Szirbik Imre narancsot is vett Szegváron
Szirbik dönt arról, ki kapja a megbízást
Huszonkét munkahely odalett Nagymágocson
Elfogták a robbantással fenyegető fiatalokat
Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen