Szirbik dönt arról, ki kapja a megbízást Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi vállalkozók ritkán rúgnak labdába

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-24 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat 34 közbeszerzési eljárást indított tavaly, két beruházásnál nyújtott be jogorvoslati kérelmet az az ajánlattevő, amelyik nem nyerte meg a pályázatot. A döntőbizottság mindkét panaszt elutasította. A képviselő-testület többsége viszont az ellenzékiek azon indítványával nem értett egyet, miszerint a polgármestertől vonják meg a döntés jogát a beruházások kivitelezőinek kiválasztásakor.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tavaly lefolytatott közbeszerzési eljárásokról megoszlottak a vélemények a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között a szentesi önkormányzat legutóbbi ülésén. Az utóbbiak közül Kálmán János és Dömsödi József azt taglalta: nincs ellenzéki kontroll a közbeszerzéseknél, és a munkák nyertesei között kevés a helyi vállalkozó. A szocialista párti Oltyán Lajos úgy vélte, hogy a közbeszerzési eljárás „védi a város pénzét, és kiszűri az ügyeskedőket". Ugyanakkor az oktatási intézmények felújításakor szerinte kötbérrel kell sújtani a kivitelezőket, akik a tanévkezdésre nem készülnek el a vállalt feladattal.

A jogi bizottság MSZP-s elnöke, Demeter Attila is azon a véleményen volt, hogy a közbeszerzési törvény nagyobb kontrollt biztosít, mint az ellenzék. Az pedig önmagáért beszél, hogy tavaly 34 eljárást folytattak le, és csak két esetben nyújtott be jogorvoslati kérelmet az a vállalkozó, akinek a pályázata nem nyert. A közbeszerzési döntőbizottság azonban nem adott helyt a kifogásaiknak, így az önkormányzatnak nem kellett bírságot fizetnie. A közbeszerzés lebonyolítása szakmai, és nem politikai munka.
A polgári oldal képviselője, Karikó-Tóth Tibor úgy reagált Demeter kijelentésére, hogy a frakciójuk megsértődhetne, mert az ő oldalukon is vannak szakemberek, akik bekerülhetnének a közbeszerzési pályázatokat elbíráló bizottságba. A 37 tenderből különben 11 munkát szentesi vállalkozó kapott. A kormánypárti Móra József szerint az 1-2 személyes vállalkozások alig tudnak megfelelni a nagyobb beruházásokon az előírt feltételeknek, ezért össze kellene fogniuk.

A fideszes Halmai László nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a beruházások kivitelezőiről nem a képviselő-testület dönt, hanem Szirbik Imre polgármester. Szerinte nincs olyan település, ahol így történne a pályázatok nyertesének kiválasztása. Halmai azt is elmondta: ő azért nem vett részt – a felkérés ellenére sem – a közbeszerzési tanács munkájában, mert milliárdos döntéseket szerinte a képviselő-testületnek kellene meghoznia. Ezért javasolta, hogy a testület vonja magához a nagyberuházások esetében a kivitelező kiválasztásának jogát. Halmai László indítványát azonban nem fogadta el az önkormányzati többség.


Továbbá:
Huszonkét munkahely odalett Nagymágocson
Elfogták a robbantással fenyegető fiatalokat
Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen
Visszakérnék a középiskolákat
Szentest illeti a Petőfi Szálló