Megmenekülhet Koszta József szentesi lakóháza Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nyilvánítsák védetté!

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-23 |

Remény van arra, hogy felújítják Koszta József festőművész egykori lakóépületét Szentesen. A nevét viselő intézmények és egy civil szervezet kezdeményezte, hogy az önkormányzat nyilvánítsa védetté a világhírű alkotó Zrínyi utcai házát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Táblát helyezett el a város Koszta József emlékére. Fotó: Vidovics Ferenc
Felhívással fordult a polgármesteri hivatal Czirok Jánosné vezette műszaki osztálya a szentesiekhez, hogy tegyenek javaslatot azokra az épületekre, amelyek megóvását fontosnak tartják. Az önkormányzat nyilvántartásba veszi a megőrzésre alkalmas régi építményeket. Mindennek az a célja, hogy a képviselő-testület a későbbiekben helyi védelem alá vegye az oltalomra szoruló ingatlanokat. Aztán pedig az anyagi lehetőségek függvényében rendbe hozassa a múlt megmentésre váró értékeit. A műszaki osztály felhívása szerint védetté nyilvánítást bárki kezdeményezhet.

A Koszta József Múzeum élt e lehetőséggel. A műszaki osztályra eljuttatott beadványukban intézményük névadójának a Zrínyi utcában lévő egykori lakóházát javasolják helyi védelem alá vonni. A házon korábban emléktáblát állíttatott a város, ám maga az épület meglehetősen rossz állapotban van. A világhírű festőművész egykori otthonát pedig érdemes lenne megmenteni az utókornak. Koszta József tanyája, ahol az alkotó évtizedeket töltött, úgy tíz esztendeje leégett a benne lakó személy gondatlansága miatt. A helyi védettség talán ahhoz is hozzájárulhatna, hogy Koszta egykori otthona ne járjon úgy, mint Szegeden Bálint Sándor jeles néprajzkutató háza, amelyet a közelmúltban hirtelen lebontottak – vélekedett Szabó János József szentesi múzeumigazgató.

Védett helyek

Már helyi védelem alá vonták a képviselő-testület legutóbbi ülésén a fábiáni út melletti Zsoldos-féle téglagyárat. Mint arról beszámoltunk lapunkban, ennek lebontására korábban kérelmet nyújtott be a tulajdonos. Ugyancsak védetté nyilvánították az 1921-ben az első világháborúban elesett szentesi katonák emlékének megőrzésére telepített Hősök erdejét. A műszaki osztályon továbbra is várják a lakosság javaslatait az épített örökség védelme érdekében.

A Koszta József Általános Iskola igazgatóhelyettese, Szemerédi András azt mondta lapunknak: örömmel vették a múzeum kezdeményezését, amelyhez az intézményük is csatlakozik. Nekik ugyanis kötelességük Koszta emlékének ápolása. Jó lenne, ha helyi védelem alá kerülne a Zrínyi utcai ház, ahol akár rajzórákat is tarthatnának a diákoknak. Az intézmény egyébként évente rendez festőversenyt Koszta emlékének adózva. Az igazgatóhelyettes szerint azonban ha elvinnék a tanulókat a művész volt otthonába, az sokat jelentene számukra, mert még büszkébbek lennének arra, hogy a Koszta József Általános Iskolába járnak. A Tájak, korok, múzeumok nevű egyesület helyi tagcsoportjának, a Koszta-klubnak a vezetője, Lantos Imre szintén fontosnak tartaná a védetté nyilvánítást. Szerinte legalább a ház homlokzatát kellene felújíttatni, mert azon a részen van az emléktábla. A város főépítésze, Juhász Márta lapunk érdeklődésére azt mondta: a ház műszaki állapotától függetlenül helyi védelem alá lehetne azt vonni.


Továbbá:
Halálos baleset Szentesnél
Huszonkét munkahely odalett Nagymágocson
Szentesen négyen folytatják a versenyt
Elfogták a robbantással fenyegető fiatalokat
Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen