Visszakérnék a középiskolákat Hozzáadás a gyűjtőhöz
Öt általánossal is tanulhatnak szakmát

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-20 | Balázsi Irén

Túlképzés és hiány egyaránt jelen van a szentesi munkaerőpiacon, ami azzal is összefüggésbe hozható, hogy nagy a távolság a szakképző intézmények és a cégek között. Az iparkamara térségi csoportjának vezetője szerint megfontolandó, hogy a város visszavegye szakképző intézményeit, amelyeket hét éve adott át a megyének.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

A Pollák diákjai jól elsajátították a számítástechnikát. Illusztráció: Tésik Attila
A szakképzés fejlesztéséhez nélkülözhetetlen a gazdaság szereplőinek aktív szerepvállalása is. A szentesi képviselő-testület bár 1999-ben átadta a középiskoláit a megyei önkormányzatnak, mégis fontosnak tartja, hogy a végzős diákok kelendőek legyenek a munkaerőpiacon. Dongó László ellenzéki képviselő, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója szerint gondot jelent, hogy az oktatási intézmények és a vállalkozók között nem teljes az információáramlás. Nem ért egyet azzal az új jogszabállyal, amely lehetővé teszi, hogy ha egy diák csak öt osztályt végzett el az általános iskolában, de már tizenhat éves, akkor minden további nélkül jelentkezhet szakmunkásképzőbe.

Az viszont Szűcs Lajos alpolgármester szerint nem az oktatás hibája, hogy például a kőművesszakmában egyaránt jelen van a hiány és a túlképzés is. Ez azzal függ össze: nem minden végzett diák az építőiparban helyezkedik el, de túl sok kőműves sem kell, mert a vakolást géppel végzik az építkezéseknél. Az oktatási bizottság elnöke, Oltyán Lajos szerint nehezíti a fiatalok helyzetét, hogy az állásokra gyakorlattal rendelkező szakembereket keresnek. Ám hogyan tegyenek szert gyakorlatra – folytatta –, ha nem találnak munkahelyet?

A városi szakképzés helyzetéről a tájékoztató a megyei kereskedelmi és iparkamara kezdeményezésére készült. A térségi csoport vezetője, Horváth István úgy vélekedett: az oktatási intézményekben nem a piaci igények, hanem a képzés feltételei szerint tanítják a fiatalokat. Baj továbbá, hogy a gyakorlati oktatás elszakadt a munkahelyektől. A szentesi középiskolák kínálatában párhuzamosságokat is talál a kamarai vezető, aki megfontolandónak tartja: a város vegye vissza a megyei önkormányzatnak 1999-ben átadott szakképző iskoláit. Azon is érdemes gondolkodni, hogy ha összevonnák a Pollák, a Boros és a Zsoldos szakközépiskolát, az magja lehetne a felsőfokú képzésnek Szentesen. Elismerte ugyanakkor: ha e három intézmény közös irányítás alá kerülne, az érdekeket sérthet.

Egyelőre nem született döntés az iparkamarai vezető javaslatairól. Az iskolák és a cégek egymásra találása érdekében viszont azt kérik a vállalkozásoktól, hogy ha új szakmák indítására van igényük, jelezzék a szakképző intézmények fenntartóinál. A jobb információáramlásért pedig az önkormányzat évente egy asztalhoz ülteti a szakképzési rendszer valamennyi szereplőjét.




Továbbá:
Szentest illeti a Petőfi Szálló
A megye szerint Borzi adatokat manipulált
Szentes: ünnep az egykori megyeházán
Bontással kezdődik a szentesi egyházi idősotthon építkezése
Elbocsátották Borzi Mártát