A megye szerint Borzi adatokat manipulált Hozzáadás a gyűjtőhöz
Borzi azt mondja, ezeket a vádakat már többször is cáfolta

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-17 | Bakos András

Manipulálta a pénzügyi helyzetre vonatkozó adatokat, több kórházi munkát a közbeszerzési eljárás mellőzésével szervezett budapesti vállalkozásoknak a szentesi kórházigazgató – a megyei önkormányzat szerint. Borzi Márta elbocsátásának indoklását tegnap ismertette a sajtóval Frank József.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az eddigiekből úgy tűnt, hogy a megyei önkormányzat titkolózik, pedig a zárt ülést Borzi Márta kérte – jelentette ki a tegnapi sajtótájékoztató elején Frank József, a megyei közgyűlés elnöke. Az elbocsátás részletes indoklása azért készült el hétfőre, mert minden szónak jelentősége van, hiszen – mint kiderült – az elbocsátott kórházigazgató munkaügyi bírósághoz fordul. Az elnök szerint a történet ott kezdődött, hogy több jelzés is érkezett a megyei önkormányzathoz – nem a kórházból – arról, hogy a kórházi munkákat rendre nem helyi, hanem budapesti vállalkozások nyerik el.

Amikor Frank József tájékoztatást kért erről az igazgatónőtől, Borzi Márta megnyugtatta: minden a szabályoknak megfelelően történik. Ilyen panaszok később is jöttek, ezért a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke belső ellenőri vizsgálatot kért. E munka során többször is ellenőrizték a likviditási helyzetet is, és azt tapasztalták, hogy a kórház vezetése mindig más-más adatokat mondott.

Ügyvédjével, Bárándy Péterrel. Fotó: Schmidt Andrea
A megye külső, független szakértővel vizsgáltatta át a dokumentumokat, és ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az intézmény vezetője megtévesztette a fenntartót, manipulálta az adatokat. Az is kiderült, hogy az adósságállomány 2005 végén 200 millióval több volt, mint 2004 végén, 2006 elejére pedig elérte a 436 milliót. Ennek azért van jelentősége, mert bár a kórházat az OEP finanszírozza, ha a szállítók csődöt jelentenek, a megyei önkormányzatnak kell helytállnia.

Frank József elmondta: a vizsgálatból az is kiderült, hogy a kórház a különböző munkák elvégeztetésére tényleg budapesti cégeket alkalmazott, olyan esetben is, amikor helyi vállalkozó előnyösebb ajánlatot adott.

Nem tesznek feljelentést

Frank József szerint lényeges, hogy Borzi Márta nem cáfolta tételesen ezeket az állításokat. Lapunk kérdésére az elnök elmondta, egyelőre nem tesznek följelentést, megvárják a munkaügyi bíróság döntését: a tárgyaláson is szóba kerülnek a vizsgálat eredményei.

Az elnök szerint a főigazgató egyes cégekkel úgy kötött szerződéseket, hogy előtte nem kérdezte meg a fönntartót, nem készült gazdaságossági számítás, és többször is a közbeszerzési eljárás mellőzésével született döntés. A belső ellenőrzés közben hetekig nem kerültek elő bizonyos számlák, ezeket utólag iktatták, több számlát utólag módosítottak. Azt is szóvá tette, hogy a vizsgálat kezdetén kérte Borzi Mártát, ne váltson le senkit a kórházban, míg ez az ügy tart. A főigazgató ennek a kérésnek sem tett eleget.

– Amikor a vizsgálat elkezdődött, ugyanezeket az állításokat fogalmazták meg, mi akkor elkészítettünk írásban egy 14 oldalas választ, amelyhez dokumentumokat is csatoltunk – mondta lapunknak Borzi Márta. – A független szakértő észrevételeit 28 dokumentummal cáfoltuk. Ezeket most is figyelmen kívül hagyják. Készült gazdaságossági számítás. Az elnökkel pedig november 6. óta egyszer beszéltem, nem kért tőlem semmit.


Továbbá:
Szentes: ünnep az egykori megyeházán
Bontással kezdődik a szentesi egyházi idősotthon építkezése
Elbocsátották Borzi Mártát
Ma döntenek a szentesi kórházigazgató sorsáról
Két bombariadó Szentesen