Szentes: ünnep az egykori megyeházán Hozzáadás a gyűjtőhöz
Várostörténeti kiállítás szentesi múzeumban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-16 | Balázsi Irén

Méltósággal koszorúztak együtt tegnap délelőtt Szentes főterén a kormánypártiak és az ellenzékiek Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál, majd a városi ünnepségnek a felújított volt megyeháza díszterme adott helyet. A Koszta József Múzeum az új helyen két kiállítást nyitott az ünnepi alkalomra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szűcs Lajos és Szirbik Imre együtt koszorúzott Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi főtéren a zászlófelvonás után koszorúzással kezdődött az ünnepi megemlékezés tegnap délelőtt, amikor a város vezetői, fegyveres erők és testületek, kormánypárti és ellenzéki képviselők, valamint civil szervezetek helyezték el virágaikat Kossuth Lajos és a város szülötte, Horváth Mihály szobránál. Az ünneplők a felújított volt megyeháza dísztermébe vonultak, ahol Szirbik Imre polgármester emlékezett „minden magyar legszentebb ünnepére". Beszédében az összefogást sürgette, mint tették azt bölcs elődeink.

– Nemzeti zászlónk három színe – a piros, a fehér és a zöld – csak együtt lehet sikeres – emlékeztetett Szirbik Imre beszéde végén. Az ünnepség a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek zenés-irodalmi műsorával folytatódott, amelyet a szegvári Dobbantó táncegyüttes és a helyi Pengető citerazenekar fergeteges produkciója követett.

Sokan megnézték a múzeum első állandó kiállítását, a helytörténeti tárlatot. Fotó: Tésik Attila
A Koszta József Múzeum e mostani ünnepi alkalomra nyitott meg két kiállítást a volt vármegyeházán. Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója úgy fogalmazott: történelmi évfordulóra emlékezünk, de történelmet is írunk a régi, ligetbeli múzeum új helyre költözésével.

A megye, a város és a szakminisztérium példátlan összefogását említette, meg azt: a szentesiek sokszor kifejezték azon óhajukat, hogy a híres múzeumuk méltó helyre költözhessen. Azt is bejelentette: április 7-éig díjtalanul látogathatják a vendégek az intézmény első állandó kiállítását, a Szentes város évszázadai című helytörténeti tárlatot, amelyet a levéltár igazgatója, Labádi Lajos rendezett, és Marjanucz László, a szegedi egyetem tanszékvezetője nyitott meg. Ám a szomszédos teremben – még nem végleges helyükön – Koszta József festményeit is megtekintheti a nagyközönség. A szaktárca helyettes államtitkára, Koncz Erika betegsége miatt levélben gratulált a szentesiek kitartásához, lobbitevékenységéhez annak érdekében, hogy mintegy kétmilliárd forintért megszépüljön a volt megyeháza.

Meggyőződése: a múzeum meghaladja majd az európai színvonalat is, ha hozzáteszi a magyarokra jellemző leleményességet. Reményei szerint az intézmény bázisa lesz a hely- és honszeretetnek. A megyei közgyűlés elnöke, Frank József megelégedéssel nyugtázta, hogy a város legpatinásabb épületében pár hét alatt rendezték meg a két kiállítást, amelyet újabbak követnek.


Továbbá:
Bontással kezdődik a szentesi egyházi idősotthon építkezése
Elbocsátották Borzi Mártát
Ma döntenek a szentesi kórházigazgató sorsáról
Két bombariadó Szentesen
Télbúcsúztató, karnevállal Szentesen