Megyei lista: kinek meglepő, kinek nem Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bartha Lászlónak nem jutott hely

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-14 | Szabó C. Szilárd

Farkas Sándor, a szentesi körzetben induló országgyűlési képviselő vezeti a Fidesz megyei listáját. Az első ötben nincs szegedi, a megyeszékhely jelöltjei közül Bodó Imre szerepel a legelőkelőbb, hatodik helyen. Az előző polgármester, Bartha László már biztosan nem lesz tagja a következő parlamentnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Farkas Sándor
A Fidesz Csongrád megyei listáját a szentesi körzetben egyéniben is induló Farkas Sándor vezeti. A politikust nem érte meglepetés az országos és megyei listával kapcsolatosan, mert „olyan döntések születtek, amelyek várhatóak voltak." Farkas 2002-ben megyei elnökként vezette a listát, most forrásaink szerint azért lett listavezető, mert erősíteni kívánják a szocialista jelölttel, Szirbik Imrével szemben. Kérdésünkre, szerinte nincsenek-e háttérbe szorítva a szegedi fideszesek a listán, azt felelte: „nem a listában gondolkodnak, hanem abban, hogy minél több egyéni jelölt jusson be a Fidesztől a parlamentbe."

Bartha László – aki 1998-ban egyéni körzetből, 2002-ben pedig a megyei lista 2. helyéről jutott a parlamentbe – számított arra, hogy most nem fog felkerülni a Fidesz–KDNP megyei listájára. A volt szegedi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő lapunknak úgy fogalmazott: nem lepődött meg a döntésen. „Az elmúlt négy évben szánt szándékkal vontam ki magam a forgalomból." Barthának a Fidesz országos listáján sem jutott hely, pedig korábban olyan információi voltak, hogy bekerül az első ötvenbe. Tegnap úgy tűnt, tőlünk értesült arról, hogy nem szerepel a listán. Elmondta: ő csak a 25. helyig ismeri az országos lista összetételét.

„Ez van, tudomásul veszem a döntést" – közölte Bartha, aki meglepődött, hányan szerepelnek a megyéből, Szegedről az első ötvenben. „Ez meglepetés, hogy ilyen sokan vannak." Mint ahogy az is – mondta –, hogy a szegedi fideszesek a megyei lista második felében kaptak helyet.

Listás helyek

A Fidesz megyei országgyűlési képviselői közül a mórahalmi Nógrádi Zoltán kapta a legelőkelőbb, biztos befutónak tűnő 30. helyet az országos listán. A szegedi Dobó Lászlónak a 42., Rákos Tibornak pedig az 50. hely jutott. Farkas Sándor megyei listavezetőt Lázár János megyei elnök, Kiss Pál, a Magosz megyei vezetője és Nagy Sándor kisteleki polgármester követi. Nógrádi Zoltánnak az 5. hely jutott a megyei listán. A Szegeden induló jelöltek közül Bodó Imre a 6., Balogh László a 9., Kalmár Ferenc pedig a 10. helyen szerepel.

Bartha már biztosan nem lesz tagja a következő parlamentnek. Kérdésünkre, szerinte bekerül-e az új országgyűlésbe szegedi fideszes, azt válaszolta: az országos lista alapján van rá esély, és az egyéni jelöltek is ott lehetnek, ha jól szerepelnek. Bartha elmondta: noha országosan befejeződött a politikai pályafutása, itt helyben vannak még tervei, ambíciói. „Szánok még magamnak szerepet a szegedi közéletben" – búcsúzott el Bartha László.

Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke szerint a megyei lista jól átgondolt, mert „az tükrözi az elmúlt évek munkáját és magában hordozza a jövő lehetőségét." Szerinte az, hogy a szegedi politikusok nincsenek előrébb a listán – amelyen Oláh János a 11. –, azzal magyarázható, hogy „a szegedi Fidesz ilyen szintre tudta felhozni magát." „A mi feladatunk a választók bizalmának visszaszerzése." Biztos bejutó helyen valóban senki sincs a szegediek közül – hangsúlyozta a városi elnök –, de egy teljes Fidesz-győzelem és kormányalakítás esetén „akár még én is bejuthatok a parlamentbe." Oláh szerint ehhez sok egyéni körzetet kell nyernie a Fidesznek.


Továbbá:
Szezonnyitó vásár Dorozsmán
Lehet, hogy le kell zárni a rakpartot
A remény ára húszmillió forint
A Csillag tér két csúcsa
Nem feledik a férjüknek szánt sértést a politikusfeleségek