Bontással kezdődik a szentesi egyházi idősotthon építkezése Hozzáadás a gyűjtőhöz
Október végére elkészül

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-13 | Balázsi Irén

Elkezdődött a kivitelezés a szentesi református nagytemplommal szemközti épületnél, ahol az egyház 50 személyes idősek otthonát működtet majd. A mintegy félmilliárdos beruházás annak az egymilliárd forintos projektnek a része, amelyet az egyházközség az önkormányzattal közösen nyert pályázaton a városközpont rehabilitációjára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Már bontják a református egyház főtéri épületének tetőszerkezetét. Fotó: Tésik Attila
Már két hete dolgoznak a kivitelezők a szentesi Kossuth téri épületnél, ahol a református nagytemplomi egyházközség egy minden igényt kielégítő idősek otthonát működtet majd. Mint arról beszámoltunk lapunkban, az önkormányzattal közösen pályáztak a műemléki templom felújítására és a szociális intézmény kialakítására, valamint az e kettő között lévő Kiss Bálint utca korhű helyreállítására. A közös pályamunkával megközelítőleg egymilliárd forintot nyert a helyhatóság és az egyház, s ebből az összegből 525 milliót fordítanak az idősek otthona megvalósítására.

Az önkormányzat is elkezdi

Az önkormányzat is elkezdi idén az idősek integrált szolgáltató központjának az építtetését, amely több mint egymilliárd forintba kerül. A címzett állami támogatásból és helyi forrásból megvalósuló szociális intézmény a ligethez közeli parkerdőben lesz, és száz rászoruló otthonául szolgál. Ebben a központban további ötven személy nappali ellátásáról is gondoskodnak. A tervek szerint a lakók 2008 tavaszán költözhetnek be a szociális intézménybe.

A főtéri nagytemplommal szemközti épületet 1888-ban adták át, amelynek egyik részében lelkészlakást alakítottak ki, a fennmaradó hányada pedig egyházi tulajdonú bérház volt. Az államosítás után az utóbbi tanácsi bérlakásoknak adott helyet. A rendszerváltozást követő években kapta vissza a református egyház az eléggé rossz állagú épületet, lakóinak elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. Így kezdődhetett a beruházás a közbeszerzési eljárás nyertesének, a kecskeméti székhelyű Polydom Rt.-nek a kivitelezésében. Most a megrongálódott tetőszerkezetet bontják a szakiparosok, és belül ugyanezt teszik a falakkal. Hajós Tibor építész terveinek megfelelően ugyanis csak az épület főfalai maradnak meg. A bontás befejezése után kezdődhet az építés: a tetőtérben lakószobákat alakítanak ki.

Az idősek otthona ötven személy befogadására lesz alkalmas, s a liftekkel felszerelt létesítmény minden szempontból megfelel majd az akadálymentes közlekedés előírásainak. A műemléki környezetben lévő intézmény udvarában szökőkút is lesz, és lugasok szolgálják a lakók pihenését, kikapcsolódását. Kovách Péter lelkipásztor azt is elmondta: a tervek szerint október végére készül el a 900 négyzetméter alapterületű otthon. A gondoskodásra szorulók, valamint az intézmény leendő munkatársai jelentkezését a nyáron fogadják a nagytemplomi református egyházközségnél.


Továbbá:
Elbocsátották Borzi Mártát
Ma döntenek a szentesi kórházigazgató sorsáról
Két bombariadó Szentesen
Télbúcsúztató, karnevállal Szentesen
Végítéletre várnak szentesi Petőfi Szállóban működő üzletek