Elbocsátották Borzi Mártát Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi kórházigazgatót meg akarta védeni az ellenzék

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-11 | Bakos András

Leváltotta és elbocsátotta a megyei közgyűlés Borzi Mártát, a szentesi kórház főigazgatóját: az elnök hétfőn indokolja meg a döntést. Az ellenzék szerint Borzi koncepciós per áldozata, az MSZP–SZDSZ frakció vezetője szerint viszont a kórház békéje áll helyre e döntés nyomán. Borzi Márta a munkaügyi bírósághoz fordul: ezt tanácsolta neki ügyvédje, Bárándy Péter, a volt igazságügy-miniszter is, aki mosolygott a döntés hallatán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Borzi Márta és védője, Bárándy Péter az ülésen. Bírósághoz fordulnak. Fotó: Schmidt Andrea
„Ez most nagyobb ideggel jár, mint egy szerb–magyar válogatott mérkőzés" – mondta a szegedi megyeháza aulájában tegnap reggel Farkas József, a szentesi kórház gazdasági igazgatója, akit sokan inkább kézilabdásként és edzőként ismernek mifelénk. Farkas elkísérte az ülésre főnökét, Borzi Márta főigazgatót és védőjét, Bárándy Pétert. Ám velünk együtt ő sem maradhatott a teremben: zárt ülésen vitatták meg a képviselők a január 26-án elindított fegyelmi vizsgálatról készült jelentést.
A tárgyalás negyed tízkor kezdődött, délben szünetet tartottak a képviselők, a döntés délután született meg. A szavazás eredményét már nyílt ülésen ismertette Frank József elnök. Eszerint huszonkét igen szavazattal Borzi Mártát azonnali hatállyal elbocsátja a közgyűlés. A határozat indoklása hétfőre készül el. Az eljárás részleteiről most sem esett szó. Most az orvosigazgatóra, Bodonovits Istvánra hárul a közel 130 ezer embert ellátó, 800 főt foglalkoztató intézmény vezetésének föladata.

– Szerintem jó, szakmai döntést hozott a megyei közgyűlés – mondta Simicz József, az MSZP–SZDSZ frakció vezetője, aki a fegyelmi vizsgálatban is részt vett. – Bár a kórház sokat köszönhet Borzi Mártának, ami a három évvel ezelőtti válság kezelését illeti, és a betegek bizalmát is visszaszerezte az intézmény, a vizsgálat megállapította, hogy az utóbbi időben nem volt racionális a gazdálkodás, az államháztartási, a közbeszerzési törvény is sérült, a különböző kórházi szolgáltatások kiszervezése is aggályos. Meggyőződésem, hogy ezzel a döntéssel helyreállt a béke a kórházban, mert az igazgatónő vezetési stílusa is sokakat bántott.

Borzi Márta megérkezik az ülésre. Fotó: Schmidt Andrea
Simicz elmondta, a kórház összes tartozásállománya mintegy 400 millió forint, és lassan nő, a harminc napon túli állomány hamar elérheti a 70 milliót.

A fideszes képviselők szerint az igazgatónő „koncepciós per" áldozata. Baláspiri Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy sokba kerülhet még ez a döntés a megyei önkormányzatnak. Bartha László – aki a fegyelmi ügy vizsgálásában is részt vett – azt mondta, valóban volt olyan pont, amiben elmarasztalható az igazgatónő.

– Az iratok iktatásának rendjét például nem tartották be – mondta a képviselő. – De mutasson nekem az elnök úr olyan intézményt, ahol ilyesmi nem fordul elő! Jellemző, hogy a kormánypárti képviselők a meghallgatás közben ki-be járkáltak, nem voltak kíváncsiak a vitára, csak szavazni jöttek be. Nyilván előre eldöntötték, hogy a főigazgatónőnek mennie kell.

Munkaügyi per lesz belőle


A teremből kilépve Bárándy Péter ügyvéd, miközben becsukta aktatáskáját, mosolyogva azt mondta: bárcsak minden ügye ilyen lenne.
– Ha egy politikai testület alakul át fegyelmi tanáccsá, akkor úgy is kell viselkednie, mint egy fegyelmi tanácsnak, például indokolt határozatot kell hoznia – felelte kérdésünkre Bárándy. – Itt most az indokolás annyi volt, hogy az elnök felolvasta az eljárás alá vont személy édesanyjának a nevét. Ezután egy munkaügyi per következik. Nézze, ha voltak is szabálysértések, azok gondatlanságból erednek, ehhez képest a legsúlyosabb szankciót szabták ki, ami enyhén szólva aránytévesztés.
Borzi Mártát – aki azt mondta, munkaügyi bírósághoz fordul – szembesítettük a kórház tartozásállományáról szóló információval. Mint mondta, 380 millió forint ez az összeg, de ebből a harminc napon túli nem éri el a hetvenmilliót, és az intézmény 3,3 milliárdos költségvetéséhez képest ez az adósság kezelhető: ő ezt ki meri jelenteni, hiszen ennél nagyobb adósságot kellett kezelnie, amikor Szentesre jött 3 évvel ezelőtt.
– Természetesen ez a munka rengeteg emberi konfliktussal járt – ismerte el a leváltott főigazgató. – De az én munkám nem lehetett volna sikeres, ha a kórház dolgozói nem támogattak volna benne. Együtt jutottunk el oda, ahol vagyunk.

Információink szerint az MSZP–SZDSZ frakció egységesen az elbocsátás mellett döntött, egy ellenzéki képviselő – tévedésből – szintén velük szavazott, de már a huszonegy voks is elég lett volna. Szirbik Imre szentesi polgármester nem kívánt nyilatkozni a történtekről. Tóth Edit – akit Borzi Márta nemrég leváltott orvosigazgatói posztjáról – annyit mondott: tudomásul veszi a közgyűlés határozatát.


Továbbá:
Ma döntenek a szentesi kórházigazgató sorsáról
Két bombariadó Szentesen
Télbúcsúztató, karnevállal Szentesen
Végítéletre várnak szentesi Petőfi Szállóban működő üzletek
Alig volt tegnap szabad asztal a szentesi éttermekben