Megmentik a vérellátót Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A betegek érdekeit védik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-09 | Balázsi Irén

Többször megkongatták a vészharangot az utóbbi időkben a szentesi vérellátó állomás fölött. Az önkormányzat tárgyalásokat folytat a megyével és az Országos Vérellátó Szolgálattal azért, hogy ne szűnjön meg az évtizedek óta eredményesen működő vérközpont a Kurca partján. Ez a szentesi kórház ellátási területéhez tartozó 140 ezer lakos érdeke.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mindig kiemelkedő eredményeket értek el a vérközpont munkatársai. Fotó: Tésik Attila
A Dr. Bugyi István Kórház egyes osztályainak a visszaminősítését is magával vonhatná, ha megszűnne a szentesi vérellátó állomás – mondta lapunknak az egészségügyért is felelős alpolgármester, Szűcs Lajos. Kispál Mihály főorvos a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetőivel – az országos alelnöki tisztséget is betöltő Molnár Gyula főorvossal, Ludányi István titkárral, majd az őt követő Agócs Lászlónéval – évtizedekig fáradozott azért, hogy önkéntesek sokaságát nyerje meg a véradásnak.

A humanitárius mozgalmat a helybeli cégek is támogatták anyagiakkal, és ezek segítségével országos hírnévre tett szert a szentesi vérközpont. Mint azt korábban megírtuk, Farkas Sándor fideszes képviselő azt nyilatkozta: ha a Kurca-parti településen levett vért Szegedre viszik, szerinte a helybeli üzemek, intézmények nem fogják a jövőben is támogatni a véradó mozgalmat.

Mikola is segít

Az Országos Vérellátó Szolgálat még 2000-ben jött létre, amikor a polgári kormány tagja, Mikola István volt az egészségügyi miniszter. Akkor az ország 28 intézményét kapcsolták egy rendszerbe az azonos irányítás, a minőség-biztosítási elvek érvényesülése és a költséghatékonyság érdekében. Mint ismeretes: az átszervezésig a szentesi kórház osztályaként működött eredményesen a vérközpont. Mikola nemrégiben fórumot tartott az intézményben, ahol azt ígérte: az országosan elismert szentesi véradó állomás megmentésére keresi a megoldást.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Miskovits Eszter lapunkkal azt közölte: a Dr. Bugyi István Kórház egy készenléti vérdepóval rendelkezne, amely maximálisan kielégítené a sürgős vérigényeket, s ezt a lerakatot rendszeresen feltöltenék a szegedi központ felügyeletével. Az alpolgármester szerint ha a vérellátó szolgálat összevonja az intézményeit, akkor a szentesi állomás várható felszámolásával veszélybe kerülne a kórház ellátási körzetéhez tartozó mintegy 140 ezer lakos élete. Hozzátette azt is: nem akarják elveszíteni Szentesen és a környező községekben a véradókat sem. Szűcs Lajos tájékoztatása szerint most számításokat végeznek annak érdekében, hogy a kórház területén működő vérellátó állomás döntő része megmaradjon, s továbbra is a térség rászorulóit szolgálja.

A Dr. Bugyi István Kórház fenntartója, a megyei önkormányzat is bekapcsolódik az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőivel folyó tárgyalásokba annak érdekében, hogy ne szűnjön meg a nagy hírű szentesi vérközpont. Becslések szerint ennek 20-30 millió forintos anyagi vonzata van. A végső szót az ügyben a megyei közgyűlés mondja ki a tervek szerint az áprilisi ülésén.


Továbbá:
Bosszantó galambürülék a főutcán
Két bombariadó Szentesen
Mintegy hárommillió forintot különítenek el Szentesen
Zokogni is lehetett a szentesi felvételin
Télbúcsúztató, karnevállal Szentesen