Csokor, nőnapra Hozzáadás a gyűjtőhöz
Farkas Csaba jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-08 | Farkas Csaba

"Március nyolcadikának női arca van, és nemcsak az arca női. E dátum a virág alakú nők és a női alakú virágok ünnepe, és tudni kell, hogy minden nő virág alakú."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Március nyolcadikának női arca van, és nemcsak az arca női. E dátum a virág alakú nők és a női alakú virágok ünnepe, és tudni kell, hogy minden nő virág alakú. Egyes nők jácinthoz hasonlatosak, bűvölő-bájoló jácinthoz, a kitágult pupillájú, éjfekete tekintetből igéző pillantás remeg a félig nyílt, duzzadt ajk fölött, borostyánméz, aranyfüst. Más – mint virágzó bonbonmeggyfa, a készülődő tavaszéjben lombtalan és hófehéren, lesütött szemmel áll, remegő és ecsetsűrű szempillákkal, aranyszemcsék fénylenek föl, halk lantzene szól, amely lant formája olyas, akár az illető hölgy csípővonala.

Dióbarna szem nyílik föl a félkörív alakú szemöldök alatt, benne irizáló, zöldarany pontok, meglibben a szellő, szemerkélő, márciusi, langy eső az éjszakában, ah, sóhajt a fácska, libegnek a néma villanyfényben, csupa csipke, félig-betekintést nyitva, a medalion alakú sziromlevelek; a fácska törzsében bicskafaragás – nyíllal átütött szív, belőle nem növényi nedv szivárog: valódi vér lüktet-csordogál. Ne engedjük! Simítás, és már nem is vér, hanem könny, további simítás, már nem is könny, hanem... hanem... Haladjunk tovább!

Tulipán. Holdfényszőkeséget idéz a fehér, s türkiz, távoli tekintetet, amely csak néz, és néz, elgondolkozón, és – a hold időnként nappal is látható – föloldódik az égben. Közben tengermoraj. A sárga tulipán: élet, élés, napragyogás, aranyszín-hajzuhatag. Nyugtalanító-titokzatos – smaragdzöld szemmel párosult – vörös hajat idéz a vörös. Melírozott sávok, tarka tulipán, mélyerdőben napnyiladék, vakító fényben suttogó sötét.

Orchidea. Átkulcsolja a fa derekát a szára, és maga a virág, sárgán-bordón, kékségesen-mandarinszínűen, odafönn, a napsütésfényben, míves, rokokó szirmokkal, vakítón: fölragyog. El kell juttatnunk oda, ez a feladatunk.

És végig az úton virág és virág. Hull az égből a szirom.


Továbbá:
Nyelvében él a nemzet
A szegedi otthon
Kocsibűnök
A Virágzó barackfa nyomában
Szakma