Télbúcsúztató, karnevállal Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szlovén busók csak átmenetileg ijesztették el az esőt

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-06 | Balázsi Irén

Tömegeket vonzott Szentesen az ötödik alkalommal megrendezett télbúcsúztató karnevál, amely péntektől a vasárnap hajnali kakasszóig tartott. A szlovén busók annyira eredményesen riogatták a telet, hogy elállt az eső, és kiderült az égbolt – de csak átmenetileg. Tegnap délután újra esni kezdett a hó.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kicsik és nagyok vonultak a karneváli menetben, amelyet mackójelmezben Szirbik Imre polgármester vezetett. Fotó: Vidovics Ferenc
A rossz idő ellenére is felfokozott érdeklődés kísérte a hét végén a szentesiek immár hagyományos télbúcsúztató karneválját, amelyre nemcsak a város apraja és nagyja volt kíváncsi, de az ország távolabbi vidékeiről is érkeztek vendégek. Az ötödik alkalommal megrendezett vigasság során, mint azt a megint macinak öltözött Szirbik Imre polgármester a karneváli időszámítás kihirdetésekor elmondta: a jelmez viselése kötelező.

nnek szellemében a legkülönbözőbb maskarákban tűntek fel fiatalok és örökifjak a város utcáin meg terein, s őket szemlélve még a zord időbe belefásult egyének is elmosolyogták magukat. Akárcsak a vidám sereggel zsúfolásig megtelt kisvonatok láttán, amelyek menetrendszerűen vitték a karneváli népet. Egyházi és önkormányzati iskolák diákjai is részt vettek a jelmezversenyen. Itt persze mindenki nyert, hiszen nem vérre és tétre ment a játék. A tél száműzését viszont a legkomolyabban gondolták a karneválozók, akik még a viharos széltől és az esőtől sem riadtak meg, hogy a sportcsarnoktól a Kurcához vonuljanak elkergetni a hideget, a szürkeséget és a szomorúságot. Ott volt az ifjúsági parkban a hatalmas máglyarakás, amelyet meggyújtottak, hogy jelképesen elégessék a telet. A Damjanich-tagiskola ötödikes tanulója, Török Zsolt azt mondta: szerinte mindennap lehetne karnevál, olyan jól érzi magát. Ám a máglya még csak bemelegítő volt a tél elleni támadáshoz, hiszen a Kurcából színes rakétákat is lőttek a magasba, hogy szétlőjék a sötét felhőket.

Az esti gálaműsoron valójában a szlovén busók adták meg a kegyelemdöfést a télnek a sportcsarnokban, félelmetes kolompolásukkal és táncukkal elzavarták Szentesről a havat és a hideget. A gyerekek nem tudtak betelni a busókkal, simogatták a subájukat, s együtt ugráltak velük. A polgármester „fejét" is elkérték a kicsik, hogy kipróbálják a maci álarcát. A mulatság legfiatalabb versenyzője a féléves Nyíri Sára Paula volt, a legidősebb a kilencvenkét esztendős Pataki Ferenc. Ők mindketten jól töltötték ki a karneváli totót.

A kórház laboránsa, Antalfi Sándorné tavaly is részt vett a télbúcsúztató vigasságon, most a menyével, a fiával és az unokájával követte az eseményeket. Szerinte jók az ilyen programok, mert együtt szórakozik a család. A férjével érkezett Buborné Zámbó Etelka pedagógus, akinek a busók és az ostorosok produkciója tetszett. Élményben részesültek a szentesiek, de nem tudják kifejezni – mondta a tanárnő. Ezt Oláh Ibolya koncertje kapcsán jegyezte meg, hiszen az énekesnő a műsora végére hagyta a népszerű Magyarország című számát. Valójában ezt várta a csarnokot zsúfolásig megtöltő közönség, s amikor végre megkapta, nem fejezte ki vastapssal az örömét.


Továbbá:
Végítéletre várnak szentesi Petőfi Szállóban működő üzletek
Alig volt tegnap szabad asztal a szentesi éttermekben
Műveseállomás Szentesen
Napsugár élet és halál között
Konferencia a felújított megyeházán