Átmeneti otthonra lelt a család Szentesen
Mindenük odaveszett a szegvári Csányiéknak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-27 | Balázsi Irén

Zaklatottan telt a hét vége a szegvári Csányi Józsefnek és családjának, miután csütörtökön este mindenük elégett a tanyájukban eddig ismeretlen ok miatt keletkezett tűztől. A férj az éjszakát már egy lakókocsiban töltötte, hogy őrizze a megélhetésüket biztosító állatokat, míg a feleség és a hét gyermek a szentesi átmeneti otthonban lelt menedéket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csányiné Süli Márta és a gyerekek hálásak a gondoskodásért Fotó: Vidovics Ferenc
A bajban derül ki, hogy kire lehet számítani – mondja a szegvári Csányiné Süli Márta, aki a férjével, Csányi Józseffel hét gyermeket nevel. A gazdálkodással foglalkozó házaspárnak ugyanis leégett a tanyája csütörtökön. A tűzoltók még vizsgálják, hogy mitől gyulladhatott ki a lakóépület. Varga Tibor parancsnokhelyettestől kapott információnk szerint több millióra becsülhető a kár.

A családnak mindene odaveszett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tűz keletkezésekor senki sem tartózkodott otthon, s a megélhetésüket nyújtó száz birka és aprójószág a tanyától kicsit távolabbi helyen volt. Oda nem terjedt tovább a tűz. A férj azóta sem mozdult el a jószágok mellől, mert a gazdátlan állatoknak könnyen nyoma veszhetne.

Először az autóban fagyoskodva töltötte az éjszakát, ám az egyik ismerőse szerzett neki egy lakókocsit, s a hét végén már abban éjszakázott. A feleség szerint nagyon elkeseredett a párja, de ő biztatgatja: történt, ami történt, a gyermekeik miatt tovább kell lépniük.

A szegvári polgármester, Szenczi Sándorné elmondta: még pénteken adtak 200 ezer forint gyorssegélyt a szerencsétlenül járt családnak, és az eset hallatán ő rögtön felvette a kapcsolatot városi kollégájával, Szirbik Imrével. A gyors intézkedés eredményeként a hét végét már Szentesen, a gyermekek átmeneti otthonában töltötte az édesanya a két fiúval és az öt kislánnyal. A legfiatalabb hat hónapos, a legnagyobb pedig hetedikes a szentesi gimnáziumban. Azt mondja Márti, hogy megkapták a legnagyobb szobát, tudnak fürdeni, az étkezésükről is gondoskodnak az átmeneti otthonban. Később még főzhet is ott, mert a hűtőládájuk az apósáéknál van Szentesen, így az élelem nem égett el. A gyerekek egyébként nagyon zaklatottak, még éjfél körül sem tudtak elaludni. Az egyik kislány azért sírdogált, hogy menni kell iskolába, és nincsen füzete.

Márti vasárnap délelőtt elment az áruházba, hogy legalább tisztálkodószereket vegyen, és a legszükségesebb dolgokat is beszerezze. Ruhájuk csak annyi maradt, amit Szentesre hozott korábban kimosni. Az apósánál van a mosógépük is, és mindig ott szokott mosni az anyuka, mert a tanyán nem volt víz meg villany sem. A szegváriaktól már kaptak némi ruhaneműt, és a szentesi Ollai Istvánné független képviselő is ad abból a készletből, amelyet a helybeli családoktól gyűjt évek óta.

A két település polgármestere mindenesetre keresi a megoldást a Csányi család problémájára. Azt mondja az édesanya: az a jó, hogy amikor a tanya égett, nem voltak ott a gyerekek. – Nem nyalogathatjuk a sebeinket – teszi hozzá –, tovább kell lépnünk valahogy.


Továbbá:
Nyolcszázmilliós hitel – fejlesztésre
Magyar cég venné meg a kastélyt
Százötven férőhely, hetven munkahely
Farkas Brüsszelben
Márciusban újrakezdik