Nyolcszázmilliós hitel – fejlesztésre
Nem zárnak be intézményeket Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-25 | Balázsi Irén

Az ellenzéki képviselők az utóbbi évek legszűkösebb költségvetésének nevezték Szentes idei büdzséjét a testület tegnapi ülésén, míg a kormánypártiak azt emelték ki, hogy nem kell emelni az adókat, és intézményeket sem zárnak be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A költségvetés tervezésekor a nyolc százalékot is meghaladta a különbség a bevételek és a kiadások között, hazardírozás lett volna ezt vállalni. A szentesi önkormányzati intézményekkel viszont sikerült megegyezni arról, hogy tartalékot képeznek, s így az öt százalékot nem éri el a forráshiány. A képviselő-testület tegnapi ülésén Szirbik Imre polgármester azt is elmondta: az intézményektől nem vonták el a keretet, a későbbiekben hozzá is juthatnak, s ez korrektebb megoldás, mintha fűnyíróelv alapján csökkentenék a költségeiket. A fideszes Karikó-Tóth Tibor azt sorolta: az oktatási intézmények technikai dolgozói körében jelentős létszámcsökkentés várható, és szociális területen is lesznek elbocsátások. A rendelettervezetet előterjesztő csoportvezető, Krajsóczki Sándorné azt taglalta, hogy a költségvetés nem számol adók emelésével, intézmények bezárásával, viszont az ellátottak számának csökkenése miatt elképzelhető, hogy dolgozóktól kell megválni.

A pénzügyi bizottság elnöke, Félegyháziné Somogyi Éva a mintegy 800 millió forintos fejlesztési célú hitellel egyetértett, mert a beruházások megtérülnek. A működési célra való kölcsönfelvétel kigazdálkodása azonban körültekintést igényel, s ha ez nem sikerül, akkor a város vagyona felélésébe kezdhet. Amennyiben a feltételek megfelelőek lesznek, az elnök szerint élni kell az úgynevezett önhikis pályázat nyújtotta lehetőségekkel. A fideszes Kálmán János a költségvetést az utóbbi évek legszűkösebb büdzséjének nevezte, mint fogalmazott: a számok nem hazudnak. Szerinte a kormány szlogenjén úgy kellene változtatni, hogy „ezt is jól megcsináltuk". A képviselő olvasatában azt jelenti: rosszabbul élünk. Rébeli Sz. Tamás a működési hitelfelvételt elfogadhatatlannak tartotta. Az MSZP-s Demeter Attila arra kérte frakciótársait: tartsanak a választókerületükben fogadóórát, és ott számoljanak be, mit tett az önkormányzat a város fejlődése érdekében.

Karikó-Tóth Tibor viszont azt javasolta a képviselőknek, hogy őrizzék meg nyugalmukat, ők mindenesetre csak a költségvetés kritikus pontjaira hívták fel a figyelmet. A fideszes Halmai László kiszámolta, hogy ha felveszik a hitelt, akkor minden egyes szentesi lakosnak 30 ezer forint lesz a tartozása. Szirbik bevallotta: azt gondolta, hogy megússzák a választási kampányt. Ő mindenesetre úgy volt vele: nem tart számviteli órát, mert a kampány idején nem illik kioktatni azokat, akik másként gondolkodnak. Azt azért elmondta a polgármester: „Ezt a várost tényleg megcsináltuk jól, amit vállaltunk, teljesítettük."


Továbbá:
Magyar cég venné meg a kastélyt
Százötven férőhely, hetven munkahely
Farkas Brüsszelben
Márciusban újrakezdik
Sikerült száműzni a civakodást Szentesen