Százötven férőhely, hetven munkahely
Parkerdőben épül az idősek otthona Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-24 | Balázsi Irén

Az idén elkezdődik a szentesi liget melletti parkerdőben az idősek integrált szolgáltató centrumának építése, amelynek összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot. A címzett állami támogatásból és helyi forrásból megvalósuló létesítményben 150 személyről tudnak gondoskodni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mint arról beszámoltunk, a parlament a minap hagyta jóvá a címzett állami támogatásokat tartalmazó csomagot, amelyben benne volt a szentesi idősek integrált szolgáltató centrumának kialakítását lehetővé tevő mintegy 916 millió forint. A beruházás költségeinek a 85 százalékát fedezi a kormányzat, a város pedig az önerő mellett a közművesítéssel járó kiadásokat vállalja. Ezzel az új intézménnyel tovább bővül a szociális háló.

A mintegy 4500 négyzetméter alapterületű idősek otthona a városközpontban lévő liget szomszédságában épül. Szirbik Imre polgármester tájékoztatása szerint a rászorulók nem rezervátumba, hanem ideális környezetbe kerülnek majd. Az egymilliárd forintot meghaladó beruházás eredményeként száz személy befogadására alkalmas otthon épül az idős embereknek, és ezen kívül további ötven rászoruló nappali ellátását is szolgálja a létesítmény. A polgármester a csongrádi Aranyszigethez hasonlította a szociális intézményt olyan szempontból, hogy az épületben lesznek hagyományos és emelt színtű részlegek. De helyet kapnak benne olyan szobák is, amelyekbe azok a rászorulók kerülhetnek, akik intenzív ápolást igényelnek. Csongrád megye települései közül egyébként Szentesen vezetik be elsőként ezt az ellátási formát. De kialakítanak az épületben olyan szárnyat is, ahol szakemberek rehabilitálják azokat a személyeket, akik időlegesen nem képesek ellátni magukat. A szolgáltató centrum ezen részlegénél legfeljebb 12 hónapig maradhatnak a segítségre szorulók. Magát az épületet különben úgy tervezték, hogy az igények alapján bővíthető is.

Szirbik Imre polgármester emlékezett a nemrégiben elhunyt helyhatósági képviselőre, Sipos Ferenc főorvosra, aki sokat küzdött az idősek bentlakásos otthonának megvalósításáért. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után, még az idén leteszik az épület alapkövét, s akkor ismét adóznak a képviselő emlékének. A tervek szerint 2008 első negyedében már beköltözhetnek a lakók a szolgáltató centrumba, amelyben 73 új munkahely létesül. Szirbik azt is elmondta: a szociálpolitikai osztályon 2007-ben már benyújthatják felvételi kérelmüket a rászorulók.



Továbbá:
Farkas Brüsszelben
Márciusban újrakezdik
Sikerült száműzni a civakodást Szentesen
Titánnal rögzítik a törött csontokat
Mobilos csalók