Márciusban újrakezdik
Folytatódik a Kurca rehabilitációja

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-23 | Blahó Gabriella

Hetvenmillió forintot adott a környezetvédelmi minisztérium a Kurca szegvári szakaszának rehabilitációjára. A helyi önkéntesek már dolgoznak, a vízügy munkatársai leghamarabb márciusban csatlakoznak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegvári szakasz rendezése halaszthatatlan Fotó: Tésik Attila
Elkezdték a partrendezést a Kurca Völgy Egyesület aktivistái. Az elmúlt hetekben társadalmi munkában a szegváriak közül húsz-huszonöten hozzáfogtak nádat irtani és a növényzetet ritkítani a csatorna partján – mondta el lapunknak az egyesület vezetője, Gémes László. Az időjárástól függően hétköznapokon is szívesen dolgoznának, most éppen az esőzés miatt kell némi szüntetet tartani. A száraz zsiliptől a Sebes fokig tartó szakaszon folyik a munka, a falu belterültét átszelő két kilométernyi vízszalag teljesen megújul. Tervezik, hogy a part mentén egy három méter széles úgynevezett szervizutat is építenek, melyen haladva könnyebben lehet majd karbantartni a csatornát. Az egyesület tagjainak tábora a közelmúltban megnőtt, immár százötvenen vesznek részt valamilyen módon a falu környezeti kultúrájának ápolásában.

A környezetvédelmi minisztérium államtitkárának, Gombos Andrásnak a közvetítésével kapta meg az Atikövizig a hetvenmillió forintot a kotrásra. Andó Mihály főmérnöke elmondta, hogy a belvízhelyzet leköti az energiáikat és munkagépeiket, várhatóan márciusban kezdik el a medertisztítást. A hetvenmillióból az egyesület által kezdeményezett megfigyelő rendszer kialakítására is futja, így a jövőben elintézettnek tűnik a csatorna sorsa Szegváron. A falu polgármestere, Szenczi Sándorné közölte: az önkormányzat erőihez mérten részt vesz a munkában: a településellátó szervezet vezetője tisztséget tölt be az egyesületnél is, így közvetlenül tájékozódhat a feladatokról. Az önkormányzat munkagépei is használhatók a partrendezéshez, amint arra szükség lesz. Mindez azért fontos – mondta Szencziné –, hogy a szegváriak érezzék: a Kurca közös kincs.


Továbbá:
Sikerült száműzni a civakodást Szentesen
Titánnal rögzítik a törött csontokat
Mobilos csalók
Zöld út a szentesi idősek otthonának
Csíramálé: hungaricum lehet