Zöld út a szentesi idősek otthonának
Közel egymilliárdos beruházás a parkerdőben

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-18 | Balázsi Irén

Lerakják az alapkövét a nyáron a száz személy befogadására alkalmas szentesi idősek otthonának, amelyre 916 millió forintot szavazott meg a minap a parlament. A címzett állami támogatásból és helyi forrásból a liget melletti parkerdőben valósul meg a létesítmény.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Belátható időn belül „bevarrják" a szociális hálón lévő lyukat, mert megvan a fedezete a régóta tervezett idősek otthona felépítésének Szentesen. Hiányt pótol majd ez a létesítmény, hiszen a városban eddig nem volt ilyen intézmény. A rászorulók ezért arra kényszerültek, hogy közelebbi vagy távolabbi települések szociális intézeteibe kérjék felvételüket. A szentesi önkormányzat korábban pályázatot nyújtott be egy integrált szolgáltatócentrum megvalósítására, amely száz idős embernek adna otthont. A nemrégiben elhunyt helyhatósági képviselő, Sipos Ferenc főorvos harcolt hosszú évekig azért, hogy a gondoskodásra szorulók ne szenvedjenek hiányt.

A parlament a minapi ülésén szavazott az önkormányzatok idei címzett támogatásáról. A szentesi pályamunka zöld utat kapott olyan szempontból, hogy 916 millió forint állami forrás jut az idősek otthona felépítésére. Az összeg mellé a város 160 milliós önerőt tesz, s így kezdődhet el még az idén az egymilliárd forintot meghaladó beruházás a városközpontban, a ligettel szomszédos parkerdőnél. Szirbik Imre polgármester tájékoztatása szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően már a nyáron lerakhatják ott azt az alapkövet, amelyet Sipos főorvos úr annak idején egy Somogyi Béla utcai telekre tett le jelképesen. Ám a parkerdőbeli új helyszínnel a pályázat benyújtásakor ő is egyetértett. Az idősek száz személy befogadására alkalmas otthona a tervek szerint 2007 végére vagy 2008 elejére épül fel.

A címzett támogatást a kormányzati többség szavazta meg a parlament honlapja szerint 192 vokssal. A fideszes országgyűlési képviselők tartózkodtak a határozathozatalkor. A szentesi Farkas Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: a kormány csomagban terjesztette az országgyűlés elé az önkormányzatok 2006. évi címzett támogatásairól a tervezetet. Az ország sok helyhatóságának javasolt állami forrásról egyben kellett szavazniuk a képviselőknek. Farkas Sándor hozzátette: a minapi végszavazás előtti héten a társaival ő 22 módosító indítványt nyújtott be, amelytől több milliárd forintot vártak Csongrád megyébe. A kormánypárti többség azonban – mint mondta – egyet sem fogadott el a javaslataik közül.

A Fidesz ezért egységesen tartózkodott a címzett támogatásokat tartalmazó csomag szavazásakor. A képviselő természetesen egyetért azzal, hogy Szentes megkapja az állami forrást az idősek otthona felépítésére a ligethez közeli parkerdőnél.


Továbbá:
Csíramálé: hungaricum lehet
Vágóhídra 150 millió
Kétezer termelőt szolgálnak ki
Lebontanák a téglagyárat
Napsugár élet és halál között