Kemence épül a gólyásház udvarán
Megmenekül a fészek is Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-18 | Blahó Gabriella

Hamarosan kezdődik a szentesi Petőfi utcában a rossz állagú gólyásház felújítása, amelyre 75 millió forintot nyert az önkormányzat. Az épületben népi kismesterek kapnak majd helyet, az udvarban még kemencét is építenek a kerámia égetéséhez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tavasszal kezdődik a Petőfi utcai műemlék helyreállítása. Végre megmentik az enyészettől az értékes épületet Fotó: Tésik Attila
A szentesi Petőfi utca egyik épületét gólyásháznak emlegetik a szentesiek, mert a kéményen már régóta ott a fészek, ahová visszatérnek tavaszonként a költöző madarak. Ám az idők múlásával annyira lepusztult a több mint tizenöt éve lakatlan ház, hogy a lokálpatrióták attól tartottak: ha nem gondoskodnak az anyagiakról az ingatlan felújításához, akkor kéményestül eltűnik a gólyafészek is. Az önkormányzat azonban mostanra előteremtette az anyagiakat az épület rendbehozatalára. A saját forrás mellé közel 75 millió forintot nyert a város a Phare- CBC-pályázaton. Temesvár melletti Újszentes vezetői is megelégedéssel nyugtázták, hogy a közös pályamunkával jelentős összeget nyertek a gólyásház megmentésére. A felújítás után ugyanis újszentesi kézművesek alkotásai is helyet kapnak benne.

Jelenleg a közbeszerzési eljárás második fordulója tart: több pályázó közül hamarosan kiválasztják a kivitelezőt. A város főépítésze, Juhász Márta készítette el az 1842-ben épült ház építési engedélyéhez és a
Fotó: Tésik Attila
kivitelezéshez szükséges terveket.

Tájékoztatása szerint az épületben eredetileg hentesüzlet és polgári lakás volt. A klasszicista stílusú házon a műemlékvédelmi jogszabályok eleve nem is tesznek lehetővé lényeges átalakítást, így korhű állapotában állítják azt helyre. A népművészek vehetik majd birtokba az épületet, ahol kismesterek műhelyei és bemutatótermei lesznek. A terveknek megfelelően keramikusok, hímzők, csipkeverők, fafaragók és gyékényesek alkotásaival ismerkedhetnek meg a helybeliek és a turisták.

A főépítész azt is elmondta: az udvari részen természetszerűen megmarad az oszlopos tornác, és felépítenek egy kemencét is a kerámiák égetéséhez. A népművészeti házban ugyanis nemcsak kiállítják a termékeket, hanem a kismesterek ott készítik a remekeiket. Helyreállítják továbbá a száz négyzetméter alapterületű pincét is, ahol a kiállítások mellett különböző kulturális programokat is szerveznek majd.

A Petőfi utcához közeli, már felújított egykori megyeházáról is várják a látogatókat a kézműves műhelyekbe, miután a múzeumban megnézték a néprajzi kiállításokat.

A főépítész tájékoztatása szerint tavasszal már elkezdődhet a Petőfi utca 4. szám alatti épület megmentése. A terveknek megfelelően november végére be kell fejeződnie az 550 négyzetméter hasznos alapterületű ház teljes renoválásának.


Továbbá:
Babakocsis séta Szentesen
Kíméletes a szentesi módszer
Nyolcadikosok fontos döntése
Napsugár élet és halál között
Mentőöv a szentesi kistérségnek