Csíramálé: hungaricum lehet
Az egészséges étel nemzetközi hírnévre pályázik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-17 | Blahó Gabriella

Üzletet lát a csíramáléban egy szentesi vállalkozó. Tervezi, hogy külföldre is eljuttatja a búzából készült tápláló édességet. Az egyszerű eljárással készített málé mindössze néhány napig őrzi meg minőségét, ezért most az eltartható variációval is kísérletezik a derekegyházi üzemben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vidovics Zoltán az eltartható csíramálé készítésével kísérletezik Fotó: Tésik Attila
A csíramálé fogyasztása jótékonyan hat az egészségre, ebben megegyeznek a belgyógyászok. A készítés módjának köszönhetően ugyanis a búza értékes tápanyagai megmaradnak. Ráadásul finom a csíramálé, melyet a fogyókúrázók is szívesen fogyasztanak, hiszen egyetlen adag egyetlen napi energiamennyiséget rejt magában. Ez ősi étel, erről tanúskodik Jókainak Az aranyember című regénye, melyben szerepel a csíramálé. Az ország más tájain is előfordul, Győr környékén csiripiszlinek hívják, Finnországban – tejszínhabbal – manna néven teszik az asztalra. A Szentesre különösen jellemző csíramálé készítése a búza csíráztatásával kezdődik.

A sarjadó gabonát tisztára mossák, ledarálják, áztatás után préselik, melynek következménye az édes, energiadús, búzaízű lé. Ezt liszttel
Hungaricum lehetne

A szabadalmi hivatalhoz benyújtott beadvány elbírálása után lehetne a csíramálé hungaricum, eddig azonban sem a helyhatóság, sem a vállalkozó nem fordult ilyen kéréssel egyetlen fórumhoz sem. Lapunk úgy tudja, hogy a csíramálé kifejezés önmagában nem elegendő a kinevezéshez, kifejezetten a táj jellegét érzékeltető szóval el kell látni. Vidovics Zoltánnak erre lehet reménye, hiszen az önkormányzat szóbeli hozzájárulásával termékei elnevezéséhez használhatja a „szentesi„ jelzőt. 
összekeverve ki lehet sütni és kockákra vágva tálalni a csíramálét – mondta el lapunknak Vidovics Zoltán.

A vállalkozó – aki egyébként matematika és a testnevelés szakos tanár, kézilabdaedző – azt állítja, eddig legalább tízezer emberrel kóstoltatta meg az üzemben készült édességet. Az előző tulajdonosok elképzelése is az volt, hogy a szentesi csíramálé nemzetközi hírnévre tegyen szert az egészséges ételek piacán, ezt a folyamatot akarja erősíteni Vidovics Zoltán, aki kutató laboratóriumok által kiadott tanúsítvány megszerzésére pályázik. Egy ilyen irat hitelesen tartalmazza ugyanis az étel értékeit, a sikeres kereskedelemhez szükség van erre: nem elég, ha Szentesen tudják csak, hogy a csíramálé jó. A néhány napig eltartható változat búzából és tönkölybúzából készül, a jövőben megvalósuló kísérletek eredménye lehet a fahéjas, csokoládé ízesítésű üveges, hosszú ideig eltartható variáció. 




Továbbá:
Vágóhídra 150 millió
Kétezer termelőt szolgálnak ki
Lebontanák a téglagyárat
Napsugár élet és halál között
Ötszázmilliárdot ígért Rácz Jenő