Babakocsis séta Szentesen
Nem gondolnak a kisgyermekkel érkező szülőkre

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-17 | Blahó Gabriella

Babakocsival közlekedni nem könnyű, az édesanyák sokszor legyőzhetetlennek tűnő akadályokkal találkoznak. Tegnap a szentesi belvárost teszteltük, s bizony akadt olyan hely, amely megközelíthetetlennek bizonyult.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szinte reménytelen vállalkozás felmenni babakocsival a Galériába Fotó: Blahó Gabriella
A gyermekvállalás szépségei mellett a szülők nem várt külső korlátokkal is találkoznak, ha csemetéjükkel együtt el akarnak menni otthonról. A szentesi belvárost vizsgáltuk meg tegnap abból a szempontból, vajon mennyire könnyű babakocsival közlekedni.

Darabos Judit négy hónapos kislányával, Emmával sétált a Kurca-parti városban, s mi is elkísértük őket. Az édesanya azt mondta, a fővárosban nőszervezetek rendszeresen tartanak különböző tiltakozó demonstrációkat a metrólépcsők és az aluljárók kialakítása miatt, Budapesten babakocsival haladni szinte lehetetlen. A szentesi származású Judit korábban ékszerbecsüsként dolgozott, a gyermek születése óta itthon van. Szavai szerint szanatóriumban érzi magát, hiszen a kisváros adottságai a gyermeknevelés szempontjából kifejezetten előnyösek. A Kertvároshoz közeli Zolnay utcából a Kurca-parton végig kellemes a séta a belváros felé, az ifjúsági háznál a lejtőn egészen könnyen fel lehet tolni a kocsit. A kereszteződéseken átvezető rámpák is kényelmesek, néhány középületben viszont akadállyal szembesül az anyuka. A városházára betérve megkérdeztük a portáskisasszonyt, hogyan tudnánk feljutni az emeletre, s azt a választ kaptuk: nyilvánvalóan akad valaki, aki segít. A mozgáskorlátozottak számára rendelkezésre áll a polgármesteri hivatal aulájában egy emelőszerkezet, amelyet szükség esetén lehet használni. A Galériába babakocsival felmenni szinte reménytelen, ha kultúrára vágyik a kismama, vagy egyedül indul útnak, vagy kezében viszi a gyermeket.

A csecsemővel időnként meg kell jelenni tanácsadáson az Ady Endre utcai rendelőben, ahol csak egy biciklitároló van, gyermekkocsi elhelyezésére alkalmas helyiség viszont nincsen. A kórház közelében lévő rendelőintézetben a minap liftkezelő híján a második emeletre Judit maga vitte fel a kocsival együtt Emmát, s a fiatal nő mosolyogva jegyezte meg, egy anyának nyilván erősnek kell lennie...

A városközpontban lévő élelmiszerüzletek tárt karokkal és önműködő ajtóval várják a babakocsival érkezőket is, míg a butikok, ruházati boltok eladói készségesen kinyitják az ajtót a magas küszöb felett. A postára bemenni sem jelent akadályt, hiszen a lépcső mellett oldalt feljáró vezet a bejárathoz. A belváros tehát összességében bevehető babakocsival, az anyuka tapasztalatai szerint figyelnek a kisgyermekre. A járdák nem mindegyike van azonban jó állapotban, ezért sokszor előfordul, hogy az úton való haladás mellett dönt az anyuka, aki vásárolni nem indul Emmával. A kocsiból kivenni, kibontani, újra bebugyolálni, visszatenni ugyanis kissé nyűgös. A gyermeket pedig nem meri kint hagyni a bolt előtt.


Továbbá:
Kíméletes a szentesi módszer
Nyolcadikosok fontos döntése
Napsugár élet és halál között
Mentőöv a szentesi kistérségnek
Konferencia a felújított megyeházán