Lebontanák a téglagyárat
Már a polgármesteri hivatalban a kérelem Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-14 | Balázsi Irén

Megkezdődött a visszaszámlálás a nagy múltú szentesi téglagyárban. A város iparát megalapozó Zsoldos család létesítette még a 19. században a fábiáni út menti telepet, ahol a közelmúltig kisméretű falazótéglákat gyártottak. Lapunk értesülése szerint le akarják bontani ezt az ipari emléket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem égetik már a téglát Fotó: Vidovics Ferenc
Már nem égetnek téglát a szentesi Attila úti gyárban, ahol kisméretű, tömör falazótéglák készültek hosszú ideig. Információink szerint tavaly ősszel még folyt a munka a falak közt, ahol körülbelül húsz embert foglalkoztattak. Lapunk úgy értesült, hogy fel akarják számolni ezt az ipartörténeti szempontból jelentős telepet. A város iparát a Zsoldos család alapozta meg még a 19. században, amikor is fatelepet, gőzmalmot és téglaégetőt létesített, hogy csak néhány üzemet említsünk. A máig Zsoldos-téglagyárnak emlegetett cégnél a legutóbbi időkig is készültek a termékek, amelyekről azt mondja az ősi család egyik nőtagjának a férje, Kotymán László, hogy ha a rendszerváltozást követő kárpótlás időszakában lehetőség nyílt volna rá, a família igényt tartott volna a gyárra. A férfi úgy véli: európai hírű téglagyárrá lehetett volna fejleszteni.

Gázfűtéses kemencével működött, és ismeretei szerint folyamatosan termeltek benne. Lapunk értesülésével megegyezően ő is azt hallotta, hogy felszámolják az ipartörténeti emléknek számító gyárat. A bontott téglát pedig értékesítik majd – tette hozzá –, pedig szerinte egész Németországot Szentesről láthatták volna el a házfelújításokhoz kisméretű téglával.

Az 1990-es évek elejéig a Pankotai-Agrár Rt. működtette az üzemet. Földi János vezérigazgató lapunk érdeklődésére annyit közölt: amikor ők eladták a gyárat, még folyt a termelés. Azóta már több tulajdonosa is lehetett cégnek, ám a mai világban egy biztos: a gyártás hatékonysága a gázár függvénye. Próbáltuk elérni az Attila úti téglagyár mostani vezetőit, hogy megkérdezzük: igazak-e a bontásról szóló hírek, és ki mit szándékozik építeni a legendás hírű Zsoldostelep helyén. A cég két illetékese nem nyilatkozott, a harmadikról annyit tudtunk meg, hogy márciusban tér haza külföldről.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné érdeklődésünkre megerősítette: a Zsoldos-féle téglagyár üzemi épületének bontására mintegy két hete érkezett hozzájuk kérelem. Jelenleg szakhatósági szakaszban van az ügy, amelyről hatvan napon belül kell határozatot hozni. Az osztályvezető kérdésünkre azt is elmondta: az adott területre építési kérelmet még nem juttattak el hozzájuk.

Egyébként pedig ez az egykori Zsoldos-téglagyár nem áll helyi és országos védelem alatt. Az ellenben tény: közel áll a szentesiek szívéhez e nagy hírű dinasztia minden műve, amely Szentes történetének része. Ilyen az az artézi kút is, amelyet a 19. század végén fúrt ifj. Zsoldos Ferenc mérnök a gyártelep közepén. Ez az ipari emlék ma a Széchenyi liget egyik ékessége.


Továbbá:
Napsugár élet és halál között
Ötszázmilliárdot ígért Rácz Jenő
Jeget robbantottak a katonák a Tiszán
Szentesen egy párt költött Nagy István családjára
Változás a közlekedésben