Fordulat a szentesi plakátügyben
A Fidesznek adott igazat a közigazgatási hivatal

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-07 | Blahó Gabriella

A megyei közigazgatási hivatal igazat adott a Fidesznek: a párt képviselői nemrég azzal fordultak a hatósághoz, hogy szerintük alkotmányellenes a közterület használatáról, a plakátok kihelyezéséről szóló szentesi önkormányzati rendelet. A képviselő-testület a legutóbbi ülésén módosította a jogszabályt, melyben maradéktalanul érvényesítette a hivatal észrevételeit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Blahó Gabriella
Az ősz folyamán a helyi közterület-felügyelet a plakátjaik eltávolítására szólította fel előbb a Fideszt, majd az MSZP-t is. A helyi hatóság az érvényben lévő rendeletre hivatkozva járt el, a hirdetmények eszerint tiltott helyen voltak. A pártok – jogkövető magatartást tanúsítva – le is szedték a plakátokat. Közben a Fidesz-MPSZ a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult egy beadvánnyal, a közterület használatáról szóló szentesi rendelet egyes pontjairól azt állítva, hogy alkotmányellenesek.

A jobboldali frakció egyik képviselője, Rébeli Szabó Tamás elmondta lapunknak, a tíz éve érvényben lévő rendelet „több sebből vérzett", s a számukra leglényegesebb pontokban észrevételeiknek helyt adott a megyei hivatal. – Köszönettel vettük az állásfoglalást, melynek célja, hogy megszűnjön a jogszabálysértő állapot a városban – mondta.

A jegyző szerint

Dr. Sztantics Csaba jegyző szerint az alkotmánybírósági határozat a politikai hirdetményekkel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz, amikor kimondja: a korlátozás nélküli plakátelhelyezés lehetősége a választási kampány időszakára vonatkozik. A jegyző szerint tavaly ősszel, amikor téma lett a városban a plakát, még nem kezdődött el a kampány. A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta a megyei közigazgatási hivatal észrevételeit, és módosította a közterület használatáról szóló helyi rendeletet.

A hivatal felszólította a szentesi önkormányzatot, hogy vizsgálja felül a választási hirdetések és reklámok elhelyezésének szabályozását. A Dubeczné Károlyi Éva vezette hivatal törvényességi észrevétele felhívta a figyelmet arra, hogy egy alkotmánybírósági határozat alapján a választási kampány végéig a plakátok korlátozás nélkül elhelyezhetők a város területén. Csak azok a helyek, épületek maradhatnak „plakátmentesek", melyeket környezetvédelmi vagy műemléki szempontból az önkormányzat rendeletben kijelöl.

A hivatal állásfoglalása szerint törvénysértő az az eljárás, mely szerint a helyi választási iroda vezetője által kezdeményezett, és a politikai pártok között létrejött megállapodás dönt. A pártok ugyanis nem kötelezhetők arra, hogy jegyzővel állapodjanak meg. Rendeletet egyedül a képviselő-testület alkothat, a törvény szerint ennek jogát más esetekben és más témában át lehet ruházni a polgármesterre, bizottságra, részönkormányzatra, de a jegyzőre semmiképpen.
 


Továbbá:
Változás a közlekedésben
Konferencia a felújított megyeházán
Nem kiabálnak be, de megvan a véleményük
Tesco-nyitás Szentesen
Bugyi István-emlékérem B. Nagy Zoltán főorvosnak