Konferencia a felújított megyeházán

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-04 |

Megtartották tegnap az első konferenciát a január 20-án felavatott szentesi volt megyeházán, ahol román vendégek is részt vettek a csongrádiak mellett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ennek az volt az előzménye, hogy európai uniós forrást nyert Szentes és a romániai Faget az úgynevezett határon átnyúló kapcsolatok kiépítésére. A mostani találkozó valójában azt szolgálta, hogy az uniós támogatást kapott két település és a hozzájuk közeli helységek bemutassák egymásnak turisztikai és kulturális értékeiket. E program keretében újítják fel egyébként a szentesi Petőfi utcában a teljesen lepusztult „gólyásházat", amely a kézműveseknek ad majd otthont. Ott nemcsak a szentesi mesterek termékeit mutatják be, hanem a fageti népművészek remekeivel is megismerkedhetnek a helybeliek és a turisták.

A konferencia nyelve román és magyar volt, s a résztvevők most felavathatták a tolmácsgépeket a kongresszusi központban. Szirbik Imre polgármester a város múltjáról és az utóbbi idők jelentős beruházásairól szólt, de nem hallgatta el, hogy a Petőfi Szálló még felújításra vár. A Temes megyében lévő, 10 ezer lelket számláló Faget polgármestere, Dorel Covaci elmondta, hogy a településükön vallásos emberek élnek. Ezért megelégedéssel nyugtázta, hogy Szentesen az önkormányzat és a református egyház közel egymilliárd forint központi támogatást nyert a főtéri nagytemplom és környéke helyreállítására. A tanácskozástól a romániai és a magyar települések vezetői azt várják, hogy a kulturális és turisztikai kapcsolatokon kívül gazdasági együttműködés is kialakuljon az uniós projekt eredményeként.


Továbbá:
Nem kiabálnak be, de megvan a véleményük
Nyolcvanmilliót költene a panelprogramra Szentes
Szirbik nem kért bocsánatot
Kórházi bejelentés az igazgató ellen
Bízik az elnök a megyei győzelemben